Zágráb parkjai

2010.06.18. 11:21

Szólj hozzá!

Zágrábban közel 30 park van, a legszebbeket a 19. században alakították ki. A leghíresebb kétségkívül a Maksimir, a város keleti részén. A Jelačić térről a 11-es és 12-es villamossal lehet megközelíteni. A park nevét alapítójáról, Maksimilijan Vrhovac püspökről kapta. Tölgyfái alatt öt tó, patakok, virágos sétányos sorakoznak. Itt található az állatkert is, amit megnyitásakor mindössze három róka és három bagoly lakott. Azóta 275 állatfaj él itt.
A Bundek-tó az új városrészben (Novi Zagreb) fekszik. Környékét néhány éve hozták rendbe, azóta nagyon népszerű. Horgászni, hattyúkat és kacsákat etetni, grillezni járnak ide az emberek.

A Botanikus kert része a Lenuci lópatkója néven ismert alsóvárosi parkcsoportnak. A furcsa név az Alsóváros U alakban elhelyezkedő parkjaira és tervezőjükre, Milan Lenucira utal. A 10 ezer különféle növényfajt felvonultató botanikus kert a vasútállomástól 5 percre van, érdemes itt körülnézni a vonat indulása előtt. A belépés ingyenes.

Botanikus kert Zágrábban.jpg

A Botanikus kert kis hídja

A vasútállomással szemben található a Tomislavov trg (Tomislav tér), az első horvát király, Tomislav lovasszobrával. A teret északról a Művészeti Pavilon zárja. Ennek magyar vonatkozású érdekessége, hogy az 1896-os Budapesti Világkiállítás horvát pavilonja volt. A kiállítás végén a pavilont elemeire szedték, hazaszállították és itt állították fel újra.

Zágráb parkjai.jpg

A Tomislav téren jó időben nagy a nyüzsgés

A Strossmayerov trg-ön keresztülvágva jutunk a Zrinjevacba. Az elegáns park helyén korábban marhavásárokat tartottak. A park a szigetvári hősről, Zrínyí Miklósról kapta a nevét, avagy Nikola Šubić Zrinskiről, ahogy a horvátok hívják. A park érdekessége a zenepavilon, a meteorológiai mérőműszer és a város első szökőkútja, a „Gomba”.

Zagreb park Zrinjevac.jpg

Zrinjevac

A vasútállomástól pár lépés csupán a kis Starčevićev trg, a közepén szökőkúttal. Mellette, a Hotel Esplanade épülete 1925-ben épült a Párizsból Isztambulba tartó Orient-expressz utasai számára.

A Marulić teret a szecessziós Állami Levéltár uralja. Innen csak egy ugrás a Titó tér (Trg Maršala Tita) a Nemzeti Színház sárga épületével. Előtte látható Ivan Meštrović híres alkotása, az Élet kútja.

A Felsőváros kellemes parkjai még a Tuškanac, valamint a katedrális mögötti Ribnjak. Aki még több zöldre és csendre vágyik, az a híres Mirogoj temetőbe látogasson el. (A Kaptolról a 16-os busz jár ide.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr512091109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása