Mit keresett Winnetou a Plitvicei tavak környékén?

2011.01.06. 10:57

Szólj hozzá!

Karl May német író vadnyugaton játszódó történetei több filmkészítőt is megihlettek. A hatvanas években készült indiánfilmek (Az Ezüst tó kincse, Winnetou I.-II., Winnetou és barátja, Old Firehand stb.) nyugatnémet és jugoszláv koprodukcióban készültek, a forgatás a mai Horvátország területén, többek közt a Plitvicei tavaknál, a Rijeka feletti hegyekben, és a Paklenica Nemzeti Park sziklái közt folyt. A filmek nagyon népszerűek voltak, annak ellenére, hogy a német kritika nem sokra értékelte őket.

A hatalmas népszerűség láttán aztán az NDK filmkészítői sem tétlenkedtek sokat: 1964-ben a keletnémet DEFA Stúdió is nekifogott indiánfilmek készítéséhez, melyekben a szerb Gojko Mitić vállalt oroszlánrészt. Külön érdekesség, hogy korábban Mitić éppen a konkurens nyugatnémet indiánfilmekben kapott dublőr és egyéb aprócska szerepeken edződött. Az első film, a Nagy medve fiai után a szerb színész összesen még 12 indiánfilmben szerepelt, mindegyikben más-más karaktert játszott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr72564515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása