FKK Horvátországban

2011.01.11. 07:06

Szólj hozzá!

Hogy mi az az FKK? Német mozaikszó, a Frei Körper Kultur rövidítése. Magyarra fordítva „Szabad testkultúra”, avagy nudizmus. Ha tehát Horvátországban autózva FKK feliratot látunk, akkor nudista strand közelében járunk. A nudizmus vagy naturizmus gyökerei a 19-20. század fordulójához vezethetők vissza, ekkor nyílt meg Essenben az első FKK klub.  Azóta a mozgalom, amelynek alapgondolata, hogy a meztelen test nem szégyellnivaló, mi több, a természethez való szoros kapcsolat jele, számos támadáson és betiltáson van túl. Németországban a nudizmus az ötvenes és hatvanas években, főleg az NDK területén nyert teret, benne a keletnémetek szabadságvágya testesült meg.

A németek nemcsak az Ostsee partján hódoltak a természetnek, a meztelen valóságot nyaralásukra is továbbvitték. Jugoszlávia (a mai horvát tengerpart) hamar a nudisták kedvelt célországa lett, az első nudista strand az isztriai Vrsar mellett, Koversada szigetén nyitott meg 1961-ben. Ma közel 30 FKK strand és kemping van Horvátországban, közéjük tartozik a Lim-fjord melletti Valalta (Isztria), a Hvar szigeti Vrboska nudista kempingje és a Sovinje kemping Pašman szigetén.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr382575818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása