Karneválok Horvátország szerte

2011.02.01. 09:49

Szólj hozzá!

A horvátok nem mennek a szomszédba egy kis buliért. Megszervezik ők maguk. Itt van mindjárt a legnagyobb, a rijekai, amit már a múlt században az egyik legnagyobb vidám télűző eseményként tartottak számon. A régi tradíciót 1982-ben rázták újra gatyába, azóta a látogatók száma évről-évre nő, tavaly elérte a százezret. A 2011-es Rijekai Karnevál január 21-én kezdődött és egészen március végéig tart. Látványosabb eseményei közé tartozik a Paris-Bakar autóverseny (február 19.) és a nagy karneváli felvonulás (március 6.).

Dubrovnikban sem aprózzák el a dolgokat. Itt február 4-től március 6-ig tart a Dubrovniki Karnevál. Előtte, február 3-án, mintegy bevezetőként ünneplik a város védőszentjének, Szent Balázsnak az ünnepét. Bár ez alapvetően egyházi ünnep (körmenettel, misével), azért nem lehet csak úgy könnyelműen fejest ugrani a védőszent ünneplésébe sem: Balázs nap előtt koncertek és a Narancs nap (február 2.) készíti fel a város lakóit az elkövetkező hetek megpróbáltatásaira.

Pagon hagyományosan a Vízkeresztet követő első szombaton kezdődik a karneváli időszak és Hamvazószerdáig tart. A legszebb „jelmez” címet itt kétségkívül a gyönyörű pagi népviselet érdemli: a férfiak kis piros sapkát és derékra kötött kendőt viselnek, a nők fejére a háromszög alakú, pagi csipkéből készült pokrivaca kerül.

És míg Rijekában a Zvončarik bontják a rendet, Đakovoban a bušarik tünedeznek fel az utcákon. Szlavónia karneválja Đakovački bušariként ismert, és az idén február 12-13-án tartják, felvonulással és evés-ivással.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr92629833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása