Biograd na Moru

2011.04.28. 09:20

Szólj hozzá!

Ma már talán nehezen hihető, hogy a Zadar és Šibenik között épp félúton fekvő Biograd na Moru 11. században III. Krešimir király jóvoltából Horvátország fővárosa volt. Nekünk, magyaroknak különösen kedves ez a hely, hiszen itt, Tengerfehérvárott koronázták horvát királlyá az első magyar-horvát uralkodót, Könyves Kálmánt 1102-ben. Az Árpád-házi királyok és Velence évszázados marakodása, valamint a török betörések után a dicső múltból nem sok maradt mára; a félszigeten fekvő óváros házai elpusztultak, így Biograd ma nem több, mint egy kellemes tengerparti üdülőhely.

Annak viszont tökéletes. Van egy viszonylag nagy kikötője, innen indulnak a hajók a szemközti Pašman-szigetre és a varázslatos Kornati Nemzeti Park felé. Az óváros kikötő felőli oldala nem különösebben szép, de a félsziget nyugati felén parkos sétányt találunk kávézókkal és éttermekkel. Kialakításakor nem spóroltak a padokkal és a virágokkal.

Az óváros közepén a Szent Anasztázia-templom emelkedik. Kis kertjében óriás pálma árnyékában pihenhetünk.

Biograd másik attrakciója a múzeum a tengerparton, emeletén egy elsüllyedt kereskedőhajó rakományával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr782861323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása