A sibeniki kapa

2011.05.01. 17:34

Szólj hozzá!

Ez a fotó Šibenik óvárosában készült. A cégér nem kis dobot vagy díszes tortát ábrázol; itt készítik a šibeniki kapát, ami még köszönő viszonyban sincs a földműveléssel.

A kapa ugyanis egy sapka, a dalmátok hagyományos viselete. A kerek fejfedő fő jellegzetessége a narancssárga szín, erre varrják a fekete sújtásokat. A kapa régi keletű dolog, olyannyira, hogy a šibeniki Szent Jakab-katedrálist díszítő emberfejek egyikén is megtalálható. Régen a mindennapi viselet része volt, a férfiasság és a méltóság megtestesítője. Pár évszázaddal ezelőtt még kis sapkacsúccsal varrták, a fekete hímzés nemcsak az oldalán, hanem a tetején is végigfutott.

A mai egyszerűsített, kerek változat a 19. század végén terjedt el, a tömeggyártásra való átállással. 1880-ban „népművészeti szövetkezet” jött létre Šibenikben a kapa készítésére. A sapkakészítő asszonyok, a kaparicák, az iparostól kapott varrógépen és anyagon otthonukban dolgoztak, egy kaparica évente átlagosan 200 kapát készített. Ezek a sapkák gyorsan népszerűvé váltak Dalmáciában, az első világháború után pedig, amikor a mai Horvátország egyes részeit  Olaszországhoz csatolták, a šibeniki kapa nemzeti jelképpé vált. 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr992869574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása