Dubrovnik kisokos 1

2011.05.13. 13:43

1 komment

Dubrovnik az egyik leginkább rabul ejtő dalmát város. Ahhoz, hogy gazdag történelmét megértsük, nem árt tisztában lenni néhány alapfogalommal.

Raguza alias Dubrovnik

A várost a mai Cavtat területén élt és ide menekült görög kolónia alapította. A Laus ógörögül menedéket jelent – ez lehet az egyik lehetséges magyarázat a Ragusa név eredetére. A másik az, hogy a sziklazátonyt, amire végül a város épült, Rausiusnak hívták. Az olaszok aztán a későbbiekben a Ragusa, a magyarok a Raguza szót használták. A Dubrovnik név szintén régi eredetű, írásos formában először 1169-ben fordul elő. A szláv dub szó jelentése tölgy, a dubrava tölgyest jelent.

Raguzai Köztársaság

Dubrovnik 1358-tól 1808-ig független városállam volt, a Velencei Köztársaság legfőbb tengeri riválisa. Dubrovnik volt a központ, de a városállam a Pelješac-félszigetre és Konavle régióra (ide tartozott a mai Cavtat) is kiterjedt, és magába foglalta még Mljet és Lastovo szigetét. A függetlenségnek persze ezen a földrajzi helyen súlyos ára volt: a magyar királyoknak Dubrovnik 500 dukátot fizetett évente adóban, a törökök a későbbiekben ezt az árat 12500 dukátra strófolták fel. A nem kis összegeket Raguza hajóépítésből, sólepárlókból, és persze kereskedelemből fedezte, a kikötőben fűszerek, ezüst, arany, bőráruk indultak útnak. A tengeri szállításra biztosítást is lehetett kötni. Raguza sora annyira jól ment, hogy az adók kifizetése mellett gyógyszertárat, kórházat, idősek otthonát, lelencházat is működtettek, vízvezetéket hoztak létre és nem mellesleg megépítették a mai óvárost körbevevő erőd erős falait, merthogy Velence csak nem tudott napirendre térni a kezéből kicsúszott gazdag város önállósága felett.

Dubrovnik városfalak.jpg

Rektor

A rektor a város első embere volt. Amikor 1205-től 1358-ig a város kénytelen-kelletlen alávetette magát a Velencei Köztársaságnak, Velence a rektort ültette a raguzaiak nyakába. A rektor megbízatása két évre szólt, mellette a Nagytanács, a Kistanács és a Szenátus feladata volt a városállam igazgatása. A rektor tisztségét a Velencétől való megszabadulás után is megtartották, ekkor a Nagytanács választotta mindössze egy hónapra. Mandátuma alatt a rektorpalotában lakott.

Folytatás...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr662900686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hudobny 2011.05.16. 10:35:30

A szláv nyelveket nem értő, de nagy okosan próbálgató turistáknak annyit, hogy a város helyes horvát kiejtése dubrovnik, és nem "dubrovnyik".
süti beállítások módosítása