Ringató

2011.05.29. 17:10

Szólj hozzá!

Nin – ez a neve annak a parányi helynek, ahol Horvátország született. Óvárosa egy mindössze 500 méter átmérőjű homokpadon fekszik, melyet két kőhíd köt össze a külvilággal – meglepő talán, de tényleg ezen a helyen ringatták az ország bölcsőjét úgy tizenkét évszázaddal ezelőtt, mégpedig nem is akármilyen kezek. I. Trpimir volt az első, aki fejedelemsége alatt először összefogta a 6-7. században ide vándorolt horvát törzseket, az ő első politikai, kulturális és vallási központjuk lett Nin. Az újszülött horvát állam mellett ott bábáskodtak a nini püspökök, akik jelentős befolyással rendelkeztek az ország irányításában. Közéjük tartozott Grgur Ninski (magyar fordításban Nini Gergely), aki mint korának legfőbb horvát egyházi vezetője szállt síkra az ószláv nyelvhasználatért az igehirdetésben.

Egy séta Ninben felér egy történelemórával – de itt közben még fagyizni is lehet. Az óvárosba vezető egyik hídnál Branimir király haragosan, kivont karddal fogad. Nem túl bíztató, és ezt még csak tetézi Grgur Ninski magasba lendülő ujja (nem a középső) a főtéren. Nem kell azért megijedni, ez a szobor csak egy kicsinyített másolat.

Nem úgy, mint a Szent Kereszt templom, a valaha épült legkisebb katedrális. Ma is eredeti, 9. századi méreteiben tündököl. Bejárata felett ott az óhorvát építészet elmaradhatatlan díszítőeleme, a fonat, horvát nevén pleter. Ez többek közt a baškai kőtábláról sem hiányzik, és hát az sem mai darab. A pleter máig nem ment ki a divatból, elég csak elsétálni a helyi temetőbe a fonattal díszített kereszthez vagy gondoljunk csak a vukovári emlékműre a Duna partján. Mindemellett ha figyelmesen nézelődünk, még a felújított házakon is feltűnik egy-egy régi felirat vagy címer. Ezeréves történelem és egy időközben újjászületett, alig húsz esztendős horvát állam. Most kik ringatják?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr612941215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása