Split - az óvároson túl

2011.05.29. 10:26

· 1 trackback Szólj hozzá!

Mit tud még Split a Diocletianus palotán túl? Sétáljunk végig a tengerpart mentén a Trumbičeva, majd a Branimirova obalán, hogy megismerkedjünk a város másik arcával. Ez itt a Meje városrész árnyas utcákkal, parkokkal, kertes villákkal.

Az első kihagyhatatlan látnivaló a Sustipan-fok. A középkorban bencés kolostor állt itt, ennek romjai még ma is láthatók. 1825-től 1943-ig a Sustipan volt Split temetője, díszes sírköveinek egy része a II. világháborúban veszett oda, a többit 1960-ban rombolták le, amikor a temető jelenlegi helyére költözött. Ma egy gyönyörű park áll a Sustipan-fokon, benne a kis 18. századi Szent János-templommal és egy fehér pavilonnal.

Az Ivan Meštrović nevét viselő út a Horvát Régészeti Múzeumhoz vezet. A kora középkorból itt maradt emlékeket hatalmas, hipermodern épületbe csomagolták a horvátok, menjünk inkább tovább, a Meštrović Galéria érdekesebb ennél. Ivan Meštrovićot a legnagyobb horvát szobrászként emlegetik, műveinek kifejezőerejét már a Diocletianus palota Arany kapujánál álló hét méteres, Grgur Ninskiről mintázott szobornál is megcsodálhattuk. A galériában hasonló szobrokra számítsunk.

Meštrović hófehér villáját saját tervei alapján, brači márványból építtette az 1930-as években. Műterme a földszinten volt, az emeleten sorakoztak a lakóhelyiségek. Az eredeti bútorzatból mára nem sok maradt, az ebédlő berendezése látható még a kandallóval. Utóbbi érdekessége, hogy a Belgrád felett magasodó Avala-hegy „Névtelen katona” emlékműjének nőalakjai közül kettő ide szökött. (Az emlékművet is Meštrović építette.) Az egységnyi területre jutó szobrok száma a villa kertjében is nagy, érdemes még itt körbebóklászni, és csak azután továbbsétálni a közeli Kašteletbe. (A galériában váltott 30 kunás belépőjegy ide is érvényes.)

A Kaštelet a 16. században épült a gazdag Capogrosso család villájaként, később volt benne tímárműhely és lepratanya is. A leromlott épületet azzal a céllal vásárolta meg Meštrović 1939-ben, hogy újabb kiállítóteret nyerjen művei számára. A Kaštelet ékessége a kápolna, benne a szobrász 28 újtestamentumi fametszetével. Itt látható a nagy port kavart feszület is, amit először Londonban állítottak ki és állítólag a Westminster katedrális is szemet vetett rá, később a zágrábi Szent Márk-templomban sokkolta a hívőket. Nemhiába mondják, hogy Meštrović szobrai „élnek”; ez még a halott Krisztus esetében is igaz.

A Kaštelet mögött lejutunk a Zvončac strandra, ezen sétálhatunk vissza a Sustipan-fokig.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr412940432

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eliz Keto Reviews 2019.03.30. 12:20:58

Nyugdíj-nyugdíj jogi nyilatkozat - Nyugdíj, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkalkulátor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása