Strandok kék zászlóval

2011.06.14. 09:23

Szólj hozzá!

Az isztranauta.hu oldalain több helyen esik szó a kék zászlóval elismert horvátországi strandokról. De mit jelent pontosan a kék zászló és mire ad garanciát? Ennek járunk most utána.

A kék zászló útja Franciaországból indult 1985-ben, ott használták először a strandok tisztaságának és vízminőségének mércéjeként. A zászlót ma nem csak strandok, hanem kikötők is megkaphatják, Horvátország pedig eddig megszerzett 135 zászlójával (ebből 116-ot strandok, 19-et kikötők kaptak) élen jár a plava zastavák gyűjtögetésében.

A strandok esetében négy fő csoportba sorolják a kék zászló elnyeréséhez szükséges kritériumokat: ide tartozik a környezetvédelmi nevelés és tájékoztatás, a vízminőség, a strand tisztaságával és biztonságával kapcsolatos előírások. Ha kék zászlót kiérdemelt strandon lubickolunk, biztosak lehetünk benne, hogy a víz minőségét rendszeresen ellenőrzik, a háziállatok strandon való jelenléte szigorúan szabályozott, a strand létesítményeinek szennyvízelvezetése megoldott, ivóvíz, valamint elsősegély felszerelés elérhető, megfelelő számú életmentő személyzet és/vagy életmentő felszerelés van a strandon. Kikötők esetében a biztonság és az elérhető szolgáltatások még nagyobb súllyal esnek latba, a feltételek kiterjednek többek közt a kikötő területén történő parkolásra, a tűzvédelmi előírásokra és a kerekesszékes megközelítésre.

Horvátország számos kék zászlós strandját itt most bajos lenne felsorolni (részletek a www.blueflag.org oldalon), de érdemes megjegyezni, hogy Umag, Poreč és Vodice stranddal és kikötővel is büszkélkedhet.

Horvátországról még több érdekességet Facebook oldalunkon találsz. Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr822982440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása