Szigetről szigetre Horvátországban

2011.07.01. 09:18

Szólj hozzá!

Az addig rendben van, hogy átkompolunk Krkre, Cresre vagy Hvar szigetre. De mi van akkor, ha annyira bejönnek a szigetek, hogy nem akaródzik visszatérni a szárazföldre? A következőkben néhány olyan lehetőségre világítunk rá, amivel egyre délebbre juthatunk az Adrián hajóval, hátunkon az autónkkal.

Krk - Rab

Krk szigetre a hídon jutunk át, eddig minden világos. Krk kikötője a sziget nyugati oldalán fekvő Valbiska, innen Cresre (Merag) és Rab szigetre (Lopar) hajózhatunk át. Főszezonban (június 1.- szeptember 30.) négy komp közlekedik Valbiska és Lopar között, másfél óra alatt jutunk Rabra (menetrend itt). Árak: 37 Kn / személy, 225 Kn /autó, 43 Kn / bicikli. Rabon végigautózva jutunk Mišnjak kikötőjébe, innen juthatunk vissza a szárazföldre (Jablanac).

Megérkezett a komp!

Isztria – Cres – Lošinj – Silba – Zadar

Szép túra az Isztriáról komppal lejutni Zadarba.

Az Isztriai-félszigetet Brestovánál köti össze komp a Cres szigeti Porozinával. Cresre érve egy, a magasban vezető panoráma úton érünk Cres városába, majd onnan délre, a Vransko jezero mellett el, Osorba. Osor egy alig 100 fős falu, fantasztikus hangulattal. 1976 óta szervezik meg itt nyaranta az Osori Zenei Estéket, nem csoda, hogy a falu utcáit is zenélő szobrok díszítik. Horvát zeneszerzők ugyancsak szobrot kaptak Osorban.

Osorban van a híd is, ami átvezet Lošinj szigetére (híd díj nincs). Innen még 25 kilométer délre és máris a festői Mali Lošinjban vagyunk. Innen főszezonban (július 1. – szeptember 4.) minden nap 16.30-kor indul a komp Zadarba. Az út kis szigeteken (Premuda, Silba, Olib) vezet át, az árak a következők: 59 Kn / személy, 271 Kn / autó, 43 Kn / bicikli.

Split – Hvar

Splitből Stari gradba jár komp (Hvar városba csak személyhajó). Stari grad szép kis város, a sziget legősibb települése. Érdemes rászánni pár órát, itt áll a költő Petar Hektorović egykori kastélya, és van egy szép dominikánus kolostor is, nem beszélve a hangulatos belső kikötőről. Ha a kompkikötőből nyugatra indulunk tovább, Hvar városba érünk, ha keletre, Sućurajnál jutunk vissza a szárazföldre (Drvenik kikötőbe).

Stari Grad Hvar szigetén.jpg

Stari gradba is érdemes ellátogatni

Split – Korčula – Pelješac

Korčula nyugati kikötője Vela Luka, ide érkezik a komp Splitből (árak itt). Innen autózhatunk tovább Korčula városába, majd Dominčéből hajóval a szomszédos Orebićbe. Pelješac már egy félsziget, nekem itt Ston városa tetszett a legjobban. És Stonból már csak egy ugrás (meg egy kis benzin) Dubrovnik.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr643029304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása