A szikrázó napsütés teljes hiányában újra megtaláltam a konyhát. Megint valami jellegzetes horvát ételt szerettem volna készíteni, így döntöttem a Međimurje (Muraköz) régió kedvelt alapanyaga, a hajdina mellett, amiből – mivel a kásához nem fűlt a fogam – egyenesen következett a Hajdina zlevka, vagyis a hajdinás süti. Pofonegyszerű, persze, csak ha sikerült felhajtani a hozzávalókat. Nyakamba vettem a várost hajdinalisztért és csodák-csodája, hamarosan találtam is. A disznózsírt most vajjal helyettesítettem, így az alábbi recept valójában Hajdina zlevka light.
Hajdina zlevka
Hozzávalók: 20 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 1,5 dl tej, 10 g zsír (vaj), sütőpor, 10 dkg cukor, 10 dkg fehérliszt, 3 dl tejföl és 3 dl tejszín.
Víztakarékos a recept, két tál kell csak hozzá, és a tűzálló edény, amiben majd sütjük. Az egyik tálba beleütünk 2 tojást, hozzáadjuk a tejet és 1-2 ek. zsírt (vajat), a többi zsírral a tepsit / tűzálló edényt kenjük ki. Idejön még a sütőpor, a cukor, a hajdinaliszt és a sima liszt. Miután összekevertük, vegyük a másik tálat. Ebben keverjünk össze egy tojássárgáját a tejföllel és a tejszínnel.
A kivajazott tepsi aljára mehet a barna tészta, rá a tejfölös-tejszínes rész, és irány a 200 fokra felmelegített sütő, 35 percre. Ha a tejföl itt-ott megbarnult, kész a zlevka.
Búbos kemencében sütve állítólag jobb az íze, de az most nekem nem volt kéznél.