Squidoo birodalom

2011.08.30. 10:49

Szólj hozzá!

Régóta rágódtam azon, hogy el kellene kezdeni írni ezt a blogot angolul is, aztán egy könyvben olvastam a squidoo.com-ról. Amerikai termékről van szó, írhatnám, hogy ez is csak egy blogmotor, de valahogy mégsem az. Itt egy blogbejegyzés modulokból épül fel – nekem kb. fél napomba telt, míg ezt kibogarásztam. A bejegyzést itt lensnek (lencse) hívják, utalva a mikroszkóp lencséjére, amivel ugye, a dolgok (itt témák) veséjébe látni. Egy-egy lencse végtelen számú modulból épülhet fel, és ugyan véges, de rengetegféle modulból állhat, úgymint szövegrész képpel, videó, képek különböző formában, linklista stb. A lencsékbe on-line hirdetéseket is be lehet illeszteni, a legnépszerűbbek a nagyok, az Amazon és az eBay hirdetései.

Ami számomra igazán meglepő, az a blogírók támogatása és ösztönzése az üzemeltetők részéről. A squidoo-n való aktív részvételért (pl. más lencsékhez való hozzászólás, szavazás) pontok, sőt trófeák (!) járnak – nos, ennyiben nekem egy kicsit túl amerikai a történet. Ugyanakkor bár még csak négy aktív lencsém van fent, már megjött az e-mail, hogy szívesen bemutatnának a többieknek mint a squidoo közösség új tagját. Ez persze tudjuk, mivel jár: még több kattintással.

Az üzemeltetők a közösség építésére is hangsúlyt fektetnek. A facebookhoz hasonlóan itt is létezik Like gomb, ezek és a megfelelő kulcsszavak, meg még ki tudja, mi segítségével a lencsék rangsorolása is megtörténik. Ja igen, állítólag a Google keresőmotorja is jó barátságot ápol a squidoo lencsékkel, hát ez sem elhanyagolható szempont.

Egy szó mint száz, nekem eddig nagyon tetszik ez a squidoo dolog, lassan már a függőség jeleit vélem magamon felfedezni. Ha tehát szeretnéd az isztranautát angolul követni a világhálón, akkor kattints ide:

Istria inside out

Croatian cities on foot

Getting around Croatia

Buckwheat cake from Croatia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr813190109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása