Az idei horvát nyár számokban

2011.09.29. 10:36

Szólj hozzá!

A szezon végének közeledtével annak értékelése is megkezdődött*. A horvátok nem lehetnek elégedetlenek a 2011-es nyárral: a tengerpartot átlagosan 6%-kal több turista kereste fel az idén, mint az előző évben, a top desztinációk ezt a számot még meg is fejelték egy-két százalékkal. 

Zadar strand.jpg

Strandolók Zadarban

Az ötcsillagos szállodák, magas színvonalú kempingek és magánszállások látványos térnyerése több látogatót és vendégéjszakát hozott Horvátországnak. A szezon a jó időnek köszönhetően meghosszabbodott (sok szálloda szeptember közepe helyett a hónap végéig tart nyitva), és a horvátok a politikai válságokból is profitáltak: az egyiptomi, tunéziai és görögországi utak helyett sokan választották az idén déli szomszédunkat.

De lássuk, hogyan alakult az öt legnépszerűbb horvát úticél turizmusa a nyáron:

Dubrovnik

Bár a Dubrovnikba látogatók száma az idén az országos átlag 6%-kával nőtt csak, a dalmát város említése a horvát turizmus kapcsán megkerülhetetlen. Ez az a város, ami a legtöbb publicitást kapja külföldön, így sokan Dubrovnikon keresztül szereznek tudomást Horvátországról és annak tengerpartjáról.

Split

A második legnagyobb horvát város korábbi tranzitváros szerepéből mára sikeresen avandzsált át úticéllá. Nem kis szerepet játszanak ebben a város új, magas színvonalú szálláshelyei. A Splitben eltöltött átlagos vendégéjszakák száma a korábbi 1-ről mára 3-ra nőtt, és 2011-ben 20%-kal több turista kereste fel Diocletianus ősi városát.

Split kávézó előszezon.jpg

Kávézóterasz Splitben

Zadar

Zadar a 2011-es szezonban 9%-kal több látogatót produkált a tavalyi évhez képest. A város hírét leginkább a tengeri orgona búgása és a másik modern látnivaló, a Nap üdvözlése viszi újabban messzire. A szálláshelyek színvonalának emelkedése, valamint a számos kiállítás és koncert most hozza meg gyümölcsét.

Rovinj

Az Isztria gyöngyszeme is ötcsillagos hotelekkel hódít. Az idén megnyitott dizájnhotel, a Hotel Lone horvát dizájnerek (többek közt az I-GLE) segítségét vette igénybe látványos belső tereinek kialakításához. 650 fős konferenciatermével jelentősen hozzájárul Rovinj konferenciaturizmus felé való elmozdulásához.

 

Krk sziget

Krk turizmusát a Zágrábhoz való közelség és a hétvégi turizmus pumpolta fel. Itt is 9%-os a növekedés, a magánszálláshelyek között a medencés villák viszik a pálmát.

 

* forrás: Večernji list

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr693264567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása