Ismeretlen ismerősök

2011.10.15. 14:32

Szólj hozzá!

Hogy kik ők? Olyan emberek, akiknek a nevét talán nem ismerjük, mégis, alkotásaikkal bevették magukat otthonunkba, élményeinkbe, fényképalbumainkba.

Közülük ez egyik egy hölgy, Zlata Bartl, a Vegeta megálmodója, aki a Podravka kutatólaborjának vezetőjeként alkotta meg a legendás fűszerkeveréket és írta be magát az ételkészítés történelmébe. Horvátország tudja, mit köszönhet Bartlnak: a professzornő számos állami kitüntetésben részesült, alapítványt és közteret neveztek el róla, Koprivnica pedig díszpolgárává választotta.

 

És ha már a feltalálóknál tartunk, a Nikola Bašić név hallatán talán nem ugrik be egyből, mit is köszönhetünk neki. Pedig aki már járt Zadarban, a tengeri orgonára biztosan emlékszik. Ezt az egyedülálló alkotást Bašić tervezte és 2005-ben bocsátották a tenger rendelkezésére: játsszon csak rajta azt, amit akar. A tengeri orgona hihetetlen népszerűségre tett szert mind a helyiek, mind a turisták körében, Bašić pedig 2008-ban új találmánnyal rukkolt elő: A Nap Üdvözlése projekt a 11. Velencei Építészeti Biennálén képviselte Horvátországot.

 

A horvát főváros sem marad el ismeretlen ismerősök tekintetében. Aki várt már vonatra Zágrábban nyári hőségben, bizonyára értékelte, hogy mindezt árnyékban, kellemes környezetben, padon ülve tehette. A várakozás hosszú perceit a Milan Lenuci által tervezett „lópatkó” teszi kellemessé: ő volt az, aki a 19. század fordulóján U alakban futó parkokat tervezett Zágráb Alsóvárosába. A zöld patkó hat parkosított teret és a Botanikus kertet foglalja magába és olyan épületeknek ad otthont, mint a Strossmayer Galéria, a Művészeti Pavilon és a Horvát Nemzeti Színház.

Tudj meg többet Zágráb parkjairól

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr343305024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása