Volt egyszer egy villamos

2011.12.20. 18:28

Szólj hozzá!

Hajdanában a Gruž városrész, a Lapad-félsziget és a Pile kapu között sárga villamos döcögött Dubrovnik utcáin. A villamost alig több mint száz éve állították csatasorba, hogy az akkor 12 000 lakosú város ipari zónáját (ez volt akkoriban Gruž) összekösse a belvárossal. A kocsikat egy grazi vagongyárból szállították idáig.

A villamosközlekedés 60 éven keresztül zavartalanul szolgálta a dubrovnikiakat, ám 1970. március 7-én baleset történt: az 5-ös villamos a Pile kapu melletti parknál kisiklott, a balesetben pedig egy ember meghalt és több megsérült. A tragikus esemény kapcsán Dalmácia egyetlen villamosközlekedésének befellegzett; 13 nappal később az utolsó kocsit is leállították. A dubrovniki villamost teljes életnagyságában ma a zágrábi Technika Múzeumban lehet megnézni. A teremőrök váltig állítják, hogy álmában csönget egy picit…


 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr383478817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása