Pellengérre állítva

2012.02.25. 17:46

Szólj hozzá!

A pellengér, vagyis a szégyenoszlop elterjedt büntetési mód volt a középkorban. A bűnösöket a város központi terén álló oszlophoz kötözték, így téve közszemlére őket. A büntetés célja egyértelműen a megszégyenítés volt, a bűnös sokszor elvesztette a közösséghez való tartozás jogát is. Nem volt ez máshogy Dalmáciában sem, egy valamirevaló város itt sem létezhetett pellengér nélkül. Ugyanakkor a horvátok sok helyütt nem vesződtek oszlopállítással: Zadarban például a római fórum egyik épen maradt oszlopát használták erre célra.

Zadar pellengér Forum.jpg

Dubrovnikban jó szolgálatot tett a Roland-oszlop, a Luža tér közepén. A középkori lovagnak állított oszlopnál nem is találhattak volna jobb helyet a megszégyenítésre a dubrovnikiak: mind a Rektorpalotába és a Sponza Palotába, mind a Szent Balázs-templomba igyekvők vethettek egy lesújtó pillantást az elítéltre.

Dubrovnik Roland oszlop pellengér.jpg

Omiš szégyenoszlopa a dubrovnikihoz képest meglehetősen szerény. Kérdés persze, hogy a kalózokkal sűrűn lakott városban mi számított igazán szégyennek. A pellengérre állítást egyébként II. József tiltotta be, az ő uralkodásával a sokat látott oszlopok korát felváltotta a bűnösök személyiségi jogának megsértéséért való aggódás.

Pellengér Omisban.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr854203469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása