Split óvárosa az első helyen!

2012.04.06. 17:56

Szólj hozzá!

Újabb lista született egy újabb horvát nyertessel: ezúttal a Financial Times rangsorolta az UNESCO Világörökség listáján szereplő városokat élhetőség szempontjából.

A cikk azt taglalja, hogy amint egy városrész vagy látnivaló elnyeri a Világörökség címet, körülötte gombamód nőnek ki a földből a szállodák, irodaházak vagy magas lakótömbök, nagyszerű panorámát kínálva a világörökségi helyszínre. Ugyanakkor az ún. bufferzóna nem megfelelő beépítése (különösen magas házakkal) nagymértékben rontja a világörökségi helyszín egyedi hangulatát. Drezdában például odáig fajultak a dolgok, hogy egy híd miatt az UNESCO levette a listáról az Elba parti várost.

Split Világörökség Horvátországban.jpg

De térjünk vissza Horvátországba! A spliti Diocletianus Palotát, vagyis Split óvárosát ez a veszély nem fenyegeti. Aki felülről szeretné élvezni a várost, ballagjon fel a Marjan-hegyre a panorámáért. A Financial Times rangsorában Split olyan városokat utasított maga mögé, mint Velence, a belgiumi Bruges vagy a középkori Carcassonne.

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr244368285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása