Menő manók

2012.05.13. 10:10

Szólj hozzá!

Horvátországban feltűnően sokan sétálnak. A szobrok is. Nem elég a sétálóutcán vagy a tengerparti sétányon lófráló tömeg, itt-ott közéje vegyül egy-egy sietős bronzalak vagy andalgó szerelmespár.

Itt van például Marija Jurić Zagorka, Horvátország első hivatásos női újságírója, aki rossz időre is gondolván esernyővel indult útnak Zágráb népszerű sétálóutcáján, a Tkalčićeván. A szobor (Stjepan Gračan munkája) jól mutatja azt a harciasságot, ami Zagorkát (ez volt felvett írói neve) jellemezte: a magyar férjétől megszökött asszony újságírói karrierje Zágrábban indult Egy Percz című írásával. Zagorka regényeket is írt és máig Horvátország egyik legolvasottabb írója.

Zagorka Zágráb Tkalciceva utca.jpg

 

Lépésben az idővel. Valahogy így lehet fordítani a Makarska sétányán sirályt nézegető szoborpár nevét. A tempóból látva úgy tűnik, az idő igencsak lelassult errefelé: ezek az alakok legalább annyira élvezik a kikötői napfényt, mint a többi turista, akik mindemellett, a szerencsére hivatkozva rendszeresen, szemrebbenés nélkül simítják végig a lány mellét. Ahogy a mellékelt kép is mutatja, csak a jobb mell érintése hoz szerencsét, a bal csupán dekoráció.

Turisták szobra Makarska.jpg

A Védők Emlékműve Eszéken áll, magas acéloszlopok felé tartó férfialak ez. A függetlenségért vívott háború (1991-95) katonáinak állít emléket. Az acéloszlopok egy bizonyos szögből falnak látszanak, közelebbről látni csak, hogy köztük fokozatosan szélesedő rések, kapuk vannak. Nyitottság, szabadság, lehetőség? Át tud-e a férfi sétálni a falon? Az emlékmű üzenetének értelmezése számomra nem egyszerű, bíbelődjön vele inkább a blogolvasó fantáziája.

A védők emlékműve.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr374505315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása