Változatok kopárra

2012.09.26. 16:26

Szólj hozzá!

Tenger, pálmafák, strandok… micsoda blamázs, ha csak ezek kedvéért indulunk útnak Horvátországba! Hiszen az Adria parttól nem messze olyan kietlen, itt-ott sziklatengerekkel tarkított holdbéli tájakkal is találkozhatunk, amit még egy edzett asztronauta is megemlegetne (nem beszélve rólunk, isztranautákról!).

A kopárság egyik szép példája Horvátországban Pag szigete: ahogy átérünk a komppal Žigljennél, a jobb érzésű embert már a puszta látványtól kiveri víz (pláne, ha a tűző nap erre még egy kicsit rásegít). Bár a sziget északi csücske olajfaligettel büszkélkedhet, középső részén ugyancsak nagyítóval kell keresni a természetes árnyékot.

Pag sziget kopárság.jpg

Pag, kilátás a kompkikötőből

Kicsit délebbre, a Dubrovnik feletti Srđ-hegyet sem kell félteni, ha kőtengerről van szó. A turisták zöme a dubrovniki libegővel a hegytetőre érve a kilátóteraszra siet, a tengert és az egykorvolt Raguzát stírölni. Van is mit nézni, ez eddig teljesen rendben van, de a felső állomás mögé, egy másféle szépség felfedezésére már kevesek veszik a fáradtságot.

Dubrovnik felvonó mögött a táj.jpg

A dubrovniki libegőre ezért a látványért is érdemes felülni

A Horvátországon végighúzódó karsztos Dinári-hegység sok más, szemet gyönyörködtető sziklavonulatot, kopár fennsíkot tartogat az arra kíváncsiak számára. Induljunk neki a Paklenicának vagy másszunk fel Omiš várába, a Forticához, esetleg autózzunk el Knin felé; ne legyünk restek felfedezni Horvátország másik, kopárságában is változatos arcát!

Veliki Kozjak Knin mellett.jpg

A távolban a Veliki Kozjak-hegy

Még több Horvátországért csatlakozz hozzánk a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr894804492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása