Ma már minden eladó? - Börtönszigetből üdülőkomplexum

2014.08.16. 17:03

Szólj hozzá!

Horvátország közel 100 állami tulajdonban lévő ingatlan értékesítését tervezi a jövőben, köztük szerepel az egykori jugoszláv börtönsziget, Goli otok is. Az apró sziget a Kvarner-öbölben fekszik, elnevezése – magyarul kopasz sziget – nem is lehetne találóbb, lévén, hogy számottevő vegetáció híján jobbára kőrengetegről van itt szó. Nem véletlenül volt ideális helyszíne a politikai elítéltek szigorúan titkos munkatáborának a kommunista Jugoszláviában. Mint a munkatáborokban általában, az embertelen körülmények, az elítéltek módszeres megfélemlítése, megalázása és kínzása Goli otokon is napirenden volt.

goli otok börtönsziget.jpg

Goli otok messziről. Ki gondolná, hogy ez a szenvedések szigete? (fotó: Ante Zemljar Eygesület)

A szigetben most üzleti lehetőséget látó, túlnyomórészt külföldi befektetők szállodakomplexusos elképzelésükkel tehát az egykori földi pokolból vizionálnak paradicsomot. Nem csoda, hogy az Ante Zemljar* Egyesület nyílt levélben tiltakozik, és követeli, hogy a szigetet kegyeleti emlékhellyé alakítsák.

goli otok börtön sziget.jpg

*Ante Zemljar horvát író 4 éven át "élvezte" Goli otok vendégszeretetét. Vajon az idelátogató turisták is élveznék?

(fotó: Ante Zemljar Egyesület)

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr376606269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása