Horvátország leg-jei 2

2010.12.29. 10:40

Szólj hozzá!

▪ A leghíresebb horvát szobrász

A kalandos sorsú, világhírű Ivan Meštrović (1883-1962) szobraival nemcsak Horvátországban és az egykori Jugoszlávia utódállamaiban, hanem az USA-ban is találkozhatunk. Legismertebb horvátországi munkái az Élet kútja a zágrábi Nemzeti Színház előtt és Grgur Ninski püspök szobra Splitben.

▪ Horvátország legnagyobb római kori műemléke

A horvátországi születésű Diocletianus császár egykori palotája Splitben található. Az épületegyüttes keleti és nyugati oldalon 215, északon 175, délen 181 méter hosszú falain belül található Split óvárosa. A palota az UNESCO Világörökség része.

▪ A legkarakánabb horvát asszony

A zágrábi születésű Marija Jurić Zagorka (1873-1957) az első hivatásos horvát újságírónőként és harcos jogi aktivistaként vívta ki ezt a címet. Írásait Zagorka név alatt publikálta. Esernyős szobrával a zágrábi Tkalčićeva utcában találkozhatunk.

▪ Horvátország legnagyobb tava

Zadartól délre fekszik a Vrana-tó (Vransko jezero). Természetvédelmi terület és madártani rezervátum. Érdekessége, hogy a tenger közelsége miatt nemcsak édesvízi, hanem tengeri halak is lakják.

▪ Horvátország legkisebb városa

Hum nem csak Horvátország, hanem a világ legkisebb városa, 17 (más forrás szerint 23) lakosa van mindössze. Az Isztria szívében található város ódon kőházai fölött magasodik a Szt. Jeromos-templom, amelynek falait 12. századi freskók díszítik.

▪ A legszebb partszakasz Horvátországban

A legszebb strand az, ahol 1. meztelenül fürödtél a kedveseddel, 2. gyermeked először találkozott a tengerrel, 3. felejthetetlen naplementében volt részed… és a sort lehetne még tovább folytatni…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr332545684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása