A tölcsér, a kanál és a nyakkendő – szokatlan szobrok Horvátországban

2011.08.16. 09:02

2 komment

Koprivnicában járunk, a Podravka városában. A gyárépület mellett található ez a minden lében két kanál. Vegetával stílusosabb lenne szerintem, de akkor a medencében a vizet levesre kéne cserélni.  A gyár ezt nem vállalta be.

 

Aki már járt Splitben, annak is elegáns üzletekkel szegélyezett utcáján, a Marmontován, nem tudta nem észrevenni ezt a jópofa tölcséres kutat. A szobrot a spliti egyetem egyik tanára, a szobrász Kažimir Hraste tervezte. Bár nem ezt tartják Hraste legjobban sikerült munkájának és a tölcsért sajnos sokan szemeteskosárnak használják, nekem azért tetszik ez a szökőkút.

 

És a legújabb őrület Zágrábból. Mindössze egy hete került ki a horvát főváros köztereire négy óriás nyakkendő (ez itt éppen glagolita betűkkel) mint új turisztikai arculatelem, az ötletgazdák máris kaptak hideget-meleget. Az addig rendben van, hogy a nyakkendő állítólag Horvátországban született, de hogy ezt Zágráb miért akarja kisajátítani, sokan nem értik (én sem). A szobrok láttán nekem először az CowParade (színes tehenek az utcákon) ugrott be, ami kis hazánkban elég „parádésra” sikerült, meglátjuk, a zágrábi nyakkendők hogy bírják a gyűrődést (állítólag decemberig lesznek közszemlére téve).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr643157172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.16. 14:39:08

Hát igen, magyarul nem véletlenül hívják/hívták kravátlinak (is).

Isztranauta · http://www.isztranauta.hu/ 2011.08.17. 09:31:28

Déli szomszédunknál egyébként odáig fajultak a dolgok nyakkendőügyben, hogy külön szervezet (az Academia Cravatica)foglalkozik a nyakkendő mint a horvát kulturális örökség része hansúlyozásával.
süti beállítások módosítása