A Lokrum-sziget átka

2012.05.22. 19:49

· 1 trackback 1 komment

Mindössze 10 perces hajóútra fekszik Dubrovniktól a titokzatos Lokrum-sziget, a helyiek egyik kedvenc fürdőhelye. A strandokon kívül van itt botanikus kert és a franciák által épített csillag alakú erőd (a Fort Royal) is, Lokrum hírnevét mégis inkább a bencések átka öregbíti leginkább. A bencés barátok a 11. században érkeztek a szigetre és alapították meg kolostorukat. A problémák pár századdal később, az 1800-as évek elején kezdődtek, amikor a sziget a franciák kezébe került, akik rövidesen távozásra szólították fel a bencéseket. Az utolsó misén a barátok átkot szórtak mindenkire, aki valaha is meg szeretné magának kaparintani Lokrumot és úgy tűnik, nem a levegőbe beszéltek.

Dubrovnik Lokrum sziget.jpg

A Lokrum-sziget tulajdonosai, akiket a barátok átka utolért:

  • A gazdag Tomašević kapitány a sziget megvásárlása után rövidesen csődbe ment, a szigetet is el kellett adnia.
  • Tőle I. Miksa Habsburg főherceg (Ferenc József öccse) vette meg a szigetet. Miksa 1864-ben Mexikó császára lett, három évvel később azonban megfosztották trónjától és kivégezték. Felesége, Sarolta császárné megőrült.
  • I. Miksa halála után a szigetre még áron alul sem jelentkezett sokáig vevő. Aztán egy Dujmović nevű ember vásárolta meg: a teljes anyagi csőd nemsokára őt is utolérte.
  • A következő tulajdonos, egy Jakopovics nevű magyar ügyvéd volt, akiről a vétel után hamarosan kiderült, hogy valójában egy borbély volt, ügyvédi címét egy, az 1848-as szabadságharcban meghalt katonától „kölcsönözte”. Jakopovicsnak befellegzett, szegénységben és szégyenben fejezte be életét.
  • Örökösével, egy huszárral a sziget felé tartó hajó felborult, ő pedig a tengerbe fulladt.
  • És még nincs vége! A magyar huszár vízbe fulladását követően Lokrum ismét a Habsburgoké lett. I. Ferenc József fia, Rudolf vetett rá szemet. Hogy, hogy nem az ő élete is csúfos véget ért. Szeretőjével kettős öngyilkosság áldozata lett.

 

További érdekességeket (szívderítőbbeket is!) Horvátországról Facebook oldalunkon találsz. Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr334532420

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.05.23. 09:36:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fül~orr~régész 2012.05.22. 23:18:16

Huh, hatborzongato...
Meg kell neznem! :)
süti beállítások módosítása