Kirándulás a Skradini-zuhogóhoz

2012.09.20. 17:53

Szólj hozzá!

A Krka Nemzeti Park Horvátország egyik leglátogatottabb nemzeti parkja. Ha Közép-Dalmáciában járunk, mindenképpen érdemes ellátogatni a Šibeniktől mindössze félórás autóútra fekvő parkba, ami a Krka folyó Knintől Skradinig tartó szakaszát foglalja magába: a folyó a karsztos tájon vízeséseket formálva igyekszik az Adriai-tenger felé.

Krka Nemzeti park bejárata.jpg

A Krka Nemzeti Park látogatóközpontjának modern épülete

Az elmúlt napokban igazi kirándulóidő volt az Adrián, így én is felkerekedtem, hogy meglátogassam a Krkát, pontosabban annak leghosszabb vízesését a Skradini-zuhogót. A nemzeti park déli csücskében fekvő Skradin már maga megér egy kirándulást: nagyon egyben van a városka, zegzugos utcákkal, szépen rendben tartott épületekkel, hajókikötővel, és a város fölé magasodó vár rommal. Itt van a Krka Nemzeti Park látogatóközpontja és innen indulnak a hajók a Skradinski bukhoz, vagyis a Skradini-zuhogóhoz. Bár a belépőjegyben (felnőtteknek 95 Kn) benne van a hajójegy ára, a zuhogót gyalogosan vagy biciklivel is el lehet érni a skradini hídtól. Kényelmes tempóban egy órára sétára van a vízesés, hajóval ez egy jó húsz perc.

Krka nemzeti park kirándulóhajó.jpg

Kirándulóhajó úton vissza, Skradin felé

A Skradini-zuhogó környékét nagyon komolyan kiépítették, lépcsők és teraszok veszik körbe a zuhatagot, a fapallókon pedig szépen átsétálhatunk a folyó felett. Rengetegen voltak, a sok turistát ajándék- és fügeárusok hada vette kezelésbe, az éttermi teraszok tele voltak emberekkel. Kattogtak a fényképezőgépek, a kevésbé szégyenlősek ezek kereszttüzében csobbanhattak a vízesés mellett. A közeli házikókban régi népi mesterségek eszközeit (kovács, vizimalmok) lehetett megtekinteni.

Skradini zuhogó Krka vízesés.jpg

A Skradini-zuhogó fentről

És ez még csak egy kis szelete volt a Krka Nemzeti Parknak. Más kirándulóhajókkal ugyanis még feljebb lehet menni a folyón, a Visovac-szigethez, a Roški-vízeséshez vagy a Krka Monostorhoz. A nemzeti park túlsó végén található Knin is megér egy látogatást, nemsokára erről is jön a beszámoló!

Horvátországról további híreket és fotókat Facebook oldalunkon találsz. Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr194790925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása