Hvar 400 éves színháza

2012.05.14. 10:58

Szólj hozzá!

Ki gondolná, hogy Európa egyik legrégibb színháza, mely az idén kerek évfordulót ünnepel, éppen Hvarban található. Pedig így van. Hvar központi épületének, az Arzenálnak első emeletén 1612-ben alapították meg a színházat, ami azóta a helyi kulturális élet meghatározó helyszíne.

Hvar magtár.jpg

A színház ötlete az akkori kormányzó, Petar Semitecolo fejéből pattant ki, aki korát jóval meghaladva valamennyi társadalmi réteg számára lehetővé tette a szórakozás eme formáját. A műsorprogramot 1803 óta a Színházi Egyesület állítja össze, ami mint ilyen testület szintén az első volt Európában. A színházbelső kialakítása is az Egyesület munkájának eredménye, felújítására a 19. század közepén került sor, azóta a színház neobarokk hangulatban pompázik.

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr694507534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása