Az egekbe szöknek az árak Dubrovnikban

2013.04.30. 13:31

7 komment

Tény, hogy hosszú évek óta Zágráb mellett Dubrovnik Horvátország legdrágább városa, a rengeteg külföldi turistát látva azonban árak tekintetében igencsak elvetették a súlykot a dalmát városban. A szálláshelyek árai még csak hagyján, az óvárostól távolabb, a Lapad félszigeten jó előre még lehet elfogadható árú apartmant találni (egy kétágyas apartman ára 50 euróról indul), a „kötelező” látnivalók ára azonban évről-évre nő.

Ilyen obligát látnivaló például a néhány éve újraindult dubrovniki libegő, amit tényleg kár lenne kihagyni. Csakhogy ennek ára (oda-vissza jegy) a tavalyi 80-ról 94 kunára szaladt fel az idén. Ennek fényében gondolom, még többen fognak csak egy irányba jegyet váltani (50 Kn) és koptatni a lefele vezető gyalogutat augusztusi hőség ide vagy oda. Hasonlóan drága a városfalon tett séta is, a korábbi 70 kuna helyett az idén 90 kunát kell itt fizetni.

Dubrovnik libegő gyaloglás lefelé.jpgŐk is csak egy útra váltottak jegyet a dubrovniki libegőn...

A legmeghökkentőbb egyes múzeumi belépők ára: a Rektorpalotába vagy a Tengerészeti Múzeumba a korábbi 40-ről 70 kunára szemtelenedtek el az árak. Más híres – és tegyük hozzá, színvonalasabb - horvát múzeumhoz képest, mint például a zágrábi Mimara (40 Kn), a spliti Meštrović Galéria (30 Kn) vagy akár a pulai amfiteátrum (40 Kn) a 70 kuna nagyon sok. Még akkor is, ha ugyanazzal a belépőjeggyel több múzeum is látogatható. Egyedül a kolostorok múzeumai (Patika Múzeum, Dominikánus kolostor) tartják a 20-30 kunás kulturáltnak mondható árszínvonalat. És ha Dubrovnik, akkor a parkolásról is essék pár szó. Az első zónában nyáron 30 kunát kell lepengetni egy óráért, az óvároshoz közeli parkolóházban (Ilijana Glavica) 20 kunát. Ha inkább a távolabbi apartman vagy szálloda mellett hagyjuk az autót, 12 kunát fizethetünk egy buszjegy áráért.

Dubrovnik Lapad félsziget olcsóbb.jpg
Az óvárostól távolabb valamivel olcsóbbak az apartman árak

A többi horvát nagyvároshoz hasonlóan Dubrovnik is kínál kedvezményes látogató kártyát a turistáknak. Dubrovnik Cardból háromféle létezik (7, 3 és 1 napos), ezek 8 látnivalóhoz kínálnak ingyenes bejutást (a városfalon végigvezető túra a kártyával ingyenes, a libegőre viszont nincs kedvezmény). Csak összehasonlításképpen: a 72 órás Zagreb Card, amivel több tucat múzeumban kapunk kedvezményt, ingyenes a tömegközlekedés, és éttermek, szállodák is elfogadják, 90 kunába kerül, a 72 órás Dubrovnik kártya ennek a duplája (180 Kn). Splitben a 72 órás kártya ára csak 5 € (38 Kn), és ha legalább három napot maradunk a városban, a kártya ingyenes.

Aki tehát Dubrovnikba látogat, készüljön fel, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha kultúrára éhezik. Az Adria gyöngyszeme (The pearl of the Adriatic) drága mulatság.

Még több Horvátországra vágysz? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr565254390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kennyking 2013.05.01. 12:08:13

Lejjebb kell menni 40 km-t, át Montenegróba.Szebb tengerpart( Azért Dobrovnik sem kutya) az árak meg kb. fele a horvátnak.

lobster thermidor 2013.05.01. 15:05:05

@kennyking:
@katy27*:

Látom nem tetszettek észrevenni, hogy Dubrovnik nem feltétlenül a strandja miatt vonzza a turisták millióit.

Igaz, ha valakit csak az érdekel, hogy mennybe kerül egy korsó Karlovačko, vagy a 28 centis pizza, annak nem érdemes ódon utcácskákról, várfalakról meg egy hihetetlenül érdekes történelmű város múltjáról, szépségeiről regélni. Viszont az Budvában vagy Kotorban sem fogja megtalálni a számítását.

jog-ász 2013.05.01. 17:05:47

én szilveszterkor voltam dubrovnikban, az is jó volt és olcsó!

Fejesrob 2013.05.01. 18:23:09

Szerencsére már voltam és alaposan megnéztem. Közvetlenül a háború után, Arra nem is emlékszem, hogy kértek volna pénzt a falkörbejárásért. Szerintem nem.

DominoFX 2013.05.01. 20:46:03

Aki hozzám hasonlóan nem vágja csípőből a kuna árfolyamát, annak megspórolok egy guglizást: 1 kuna jelenleg 40 Ft.

Aki nem elsősorban a tengerpartért megy Dubrovnikba, az szerintem fontolja meg, hogy ne a főszezonba menjen. Olcsóbbak az árak, nincs hőség és nincs akkora tömeg sem.

Isztranauta · http://www.isztranauta.hu/ 2013.05.02. 18:08:27

@DominoFX:
Valóban, utószezonban Dubrovnik azon túl, hogy olcsóbb, jóval "szellősebb", élvezhetőbb, köszönhetően a kevesebb turistának és az enyhébb melegnek.
süti beállítások módosítása