Kirándulás Velencébe Rovinjból

2011.04.07. 16:03

2 komment

Velence csak egy ugrás az Isztriáról, ezért döntöttem én is úgy, hogy elugrok a gondolák városába egy szép tavaszi napon és megnézem, mit is tud az a Velencei Karnevál.

Velence Rovinjból busz.jpg

Mivel a hajók csak április közepétől indulnak (a részletekért kattints ide), ráadásul borzasztó drágák, hajnali 5.40-kor már ott toporogtam Rovinj buszmegállójában, remélve, hogy tényleg jön a Brioni társaság busza. Jött.

A pénztár még nem volt nyitva, a sofőrtől vettem meg a jegyet (173 Kn). A busz Pulából indult, még nem voltak sokan rajta, aztán Buje falujában felszállt a nép. Triesztbe igyekeztek, munkába… Pár perc és már a szlovén határnál voltunk. Uniós határokhoz szokott szememnek furcsa volt a hosszú ellenőrzés: mindenki leszáll, csomagot fent hagy, útlevelet bemutat, másik oldalon kimegy és vár. A határőr végignézi a buszt, majd a busz továbbgördül az álmosan didergő utasokhoz.

Szlovéniában nem álltunk meg, Koper mellett el, aztán észre sem veszi az ember és máris Olaszországban van. Trieszt hatalmas gyárakkal, füstös kéményekkel üdvözöl, ébredő kikötője elképesztő, ijesztő és csodálatos egyben. Belvárosa igazi monarchiabeli gyöngyszem, a busz a tengerparti sétány mentén ér be a buszállomásra. Itt már nagyon leszállnék egy öt percre, de a sofőr int, nincs idő, megyünk, csak az száll le, aki ide jött. Éhes vagyok és a lagúnák városa még messze van. Az út sokáig még a tengerpart mellett kanyarog, csodálatos a kilátás. Messziről látni a hófehér Miramare-kastélyt, Habsburg Miksa osztrák főherceg szerény hajlékát. Aztán viszlát tenger, unalmas autópálya jön, én egyre elcsigázottabban nyammogom a megmaradt utolsó almámat. Végre megállunk egy benzinkútnál, mindenki bevásárol a shopban, paninik, cornettok mentenek életet. Innen Velence már csak egy jó óra.

A Piazzale Román, Velence buszmegállójában végre igazán felébredek. Átverekszem magam a buszoktól és emberektől hemzsegő tér oldalára, hogy bevessem magam a karneváli hangulatba.

Ha Velencéről nem is, Horvátországról nagyon sok mindent találsz Facebook oldalunkon. Csatlakozz hozzánk!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr932807466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fül~orr~régész 2013.01.29. 16:44:04

A Miramare kastély és a parkja kb földi mennyország, érdemes arra is időt szánni!

Isztranauta · http://www.isztranauta.hu/ 2013.01.31. 21:08:57

Köszi a tippet, Erik, igen, az idén el tudnék viselni egy látogatást a Miramare kastélyba... :)
süti beállítások módosítása