Dubrovnik esete az óceánjáró hajókkal

2014.01.22. 15:49

Szólj hozzá!

Legutóbb, mikor október végén Dubrovnikban jártam, az utcák korántsem kongtak az ürességtől, sőt. Az októberi, még kellemesnek mondható tömeg azonban köszönő viszonyban sincs azzal az emberáradattal, amiből a nyári hónapokban Dubrovniknak kijut. A tömegjelenségben nem kis szerep jut a városba érkező óceánjáró hajóknak, amik lakói időről-időre elözönlik az óváros utcáit.

óceánjáró Dubrovnik kikötőjében.jpgMegérkezett az óceánjáró Dubrovnik kikötőjébe

A kérdés az, hogy jót tesz-e Dubrovniknak ez a fajta turizmus.Egy angol nyelvű blog szerzője nagyon szépen összeszedte a behemót hajók megjelenésének hatásait a dalmát város turizmusára, innen idéznék most néhány gondolatot.

A Dubrovniki Turisztikai Hivatal szerint 2012-ben 649 óceánjáró horgonyzott le Dubrovnik kikötőjében, fedélzetén valamivel több, mint egymillió utassal. Impozáns szám. Ezek az utasok azonban átlagosan csak öt órát tartózkodnak a városban, és értelemszerűen ez alatt a rövid idő alatt a város legismertebb látnivalóit, pl. a főutcát (Stradun) és a városfalakat rohamozzák meg. Egy-egy nap a tömeg a tízezer főt is elérheti; aki járt már Dubrovnikban, az jól sejti, hogy a dalmát várost nem erre méretezték.

Az óceánjáró utasai tehát végigszaladnak a városon, vesznek pár csecsebecsét, beülnek egy kávéra az egyik étterembe, majd mennek vissza a hajóra. Magasabb árú szolgáltatásra, úgymint szállás, elegáns vacsora, vagy kirándulóhajók, nem költenek. Mit kapnak ezzel szemben azok a turisták, akik kifizetik a szállás, elegáns vacsora és kirándulások árát? Még hosszabb sort a látnivalók és múzeumok előtt, futószalag-szerű kiszolgálást az éttermekben, és Nagy Onofrio-kútra telepedett turistacsoportot. Szabad taxit vagy helyi idegenvezetőt annál kevésbé.

Az angol blog szerzője junk food turizmusnak keresztelte el a jelenséget, ez a név azonban annyiban sántít, hogy a junk food állítólag függőséget okoz; az óceánjárók közönségének azonban csak 14%-ka érzi úgy, hogy még nem végzett Dubrovnikkal, és szívesen visszatérne majd. A városnak előbb-utóbb döntenie kell, hogy a nagyszámú, de keveset költő, vagy a kiegyensúlyozottan növekedő, sokat költő vendégsereg mellett teszi-e le a voksát. A Srđ-hegyre tervezett golfpálya tavaly hatalmas tiltakozást váltott ki a dubrovnikiak körében, kérdés, hogy az óceánjáró-vendégsereg ügyében mikor telik majd be a pohár.


Horvátországból sosem elég! Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr935773500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása