Volt már szó ezen a blogon burekről és baškotiniről, most ismerkedjünk meg a horvátok egy másik nagy kedvencével, a blitvával. Különösen a tengerparti éttermek menüjén találkozhatunk ezzel a körettel, nem ritkán főtt tört krumplival keverve.
A Coolinarika rakottasan gondolta tovább a blitvát
A blitva, magyarul mángold már az 5-6. században kedvelt ételnek számított a Földközi-tenger vidékén. Egy kínai kelhez hasonló leveles növényről van szó, ami ízében leginkább a spenóthoz hasonlít. Az elkészítése roppant egyszerű, rövid főzés után a lecsöpögtetett leveleket olívaolajjal locsolják meg és általában halételekhez kínálják.
A fiatal horvát séfek azonban nem elégednek meg ennyivel: a mángold virágkorát éli, és pitékben, olasz tészták tetején, vagy halakba töltve köszön vissza a tányérunkon. A blitva újra felfedezésében az is szerepet játszik, hogy ez az egyszerű növény nagyon egészséges: A és C-vitamint tartalmaz, valamint tele van pektinekkel és értékes szerves savakkal (pl. oxál- és almasav). Kell ennél több egy jó kis körethez?
Egy nyaralás Horvátországban szintén nagyon egészséges tud lenni!
Látogass el Facebook oldalunkra!