A Zágrábi Városi Múzeum

2012.07.11. 21:02

Szólj hozzá!

Az Opatička ulica számos régi szép épülettel büszkélkedhet, köztük az egykorvolt Szent Klára kolostorral, ebben található ma a városi múzeum. A zágrábi múzeumok között ez az egyik nagy kedvencem, különösen a szoba a híres zágrábi épületek makettjével.

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, az állandó kiállítás ugyanis az őskorral kezdődik, pontosabban a néhai Gradec városrész területén feltárt leletekkel, amit egy rámpán végigsétálva tekinthetünk meg. A „középkorhoz” érve jól esik olvasni a sok magyar király nevét: I. Szent Lászlóét, mint a zágrábi érsekség alapítóját vagy IV. Béláét, aki szabad királyi rangot adományozott sok horvát városnak, köztük Gradecnek, Zágráb elődjének. A kiállítás több híres épületet – így a katedrálist, a Szent Márk-templomot és a Medvedgradot – részletesen bemutat, kiemelve városfejlődésben játszott szerepüket. Aztán itt van a nemzeti hősnek, Josip Jelačićnak és a „legzágrábibb” horvát írónak, August Šenoának berendezett szoba, rengeteg információval a bánról, illetve az íróról. Ezen kívül az Ilica régi boltjaiba, a korabeli divatokba és a szocialista valóságba is bepillantást nyerhetünk.

városi múzeum Zágráb.jpg

A múzeum tárt kapukkal vár

Egy szó mint száz, Zágráb városi múzeumára legalább két órát kell, hogy szánjunk, ha képet szeretnénk alkotni erről a Budapesthez kísértetiesen hasonlító, mégis valahogy más fővárosról. Valahogy úgy, mintha a magyar főváros történetét látnánk egy nehezen meghatározható színű szemüvegen keresztül.

A belépődíj 30 Kn. Nyitva: keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 11-től 19, vasárnap 10-től 14 óráig.

További Zágrábról készült fotókért látogass el Facebook oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr324646483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása