Horvátország, filmfesztivál, Arany Pártedli

2011.03.21. 16:25

Szólj hozzá!

Horvátország több rangos filmfesztivált tudhat magáénak, de úgy tűnik, még ez sem elég. A legrégebbit, a Pulai Filmfesztivált 1954-ben rendezték meg először és néhány év leforgása alatt a jugoszláv filmipar egyik legjelentősebb eseményévé vált. Akkoriban még Jugoszláv Filmfesztiválként volt ismert, mai nevét 1992-ben kapta. Népszerűsége évek óta töretlen, amiben valószínűleg nem kis szerepet játszanak a fesztivál helyszínei: a pulai Aréna és az Isztriai Történeti Múzeumnak helyet adó citadella. A nemzetközi hírnevet kiérdemelt fesztivál győzteseit Arany Aréna díjjal jutalmazzák.

A Zágrábi Filmfesztivált októberben rendezik. Az esemény a pulaihoz képest még gyerekcipőben jár (az idén a 8. születésnapját ünnepli), talán ezért van, hogy a nevezett alkotások az Arany Babakocsiért versenyeznek. (A kezdetekkor Arany Pártedli volt a díj neve, ez „nőtt” mára babakocsivá.)

A Libertas filmfesztivál Dubrovnik fesztiválja. Az idén még csak hat éves filmünnep tavaly ötezer látogatót vonzott a dalmáciai városba. A fesztivál díja egy szárnyas női alak vagy angyal, akit Dubravkának hívnak.

A filmfesztiválok sorából Zadar sem akar kimaradni. Pár napon belül debütál (március 26-án) a Lumiere Filmfesztivál, a rövidfilmek fesztiválja. Tíz filmet fognak vetíteni, a látogatás ingyenes. Meglátjuk, lesz-e belőle cserebogár.

A Vukovári Filmfesztivál a Duna menti országok filmművészetére koncentrál. Mivel a városi mozik a délszláv háborúban elpusztultak, a filmvetítésekre a Dunán, egy uszályon kerül sor. A programban rendszeresen szerepelnek magyar filmek is, így például tavaly a Pál Adrienn és egy dokumentumfilm Puskás Ferencről.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr142759369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása