Mit tud a víz?

2014.03.21. 13:07

Szólj hozzá!

Március 22-én van a víz világnapja. Ebből az alkalomból számos országban, köztük Horvátországban is programok sora emlékeztet majd a víz életünkben betöltött szerepére, stílusosan szólva, a csapból is ez folyik majd.

És valóban. Azokban az országokban, ahol egy könnyű mozdulat elég ahhoz, hogy egészséges ivóvízhez jussunk, sokszor fel sem merül, mekkora kincs birtokában vagyunk. Pedig azon túl, hogy a víz létkérdés és szomjat olt, egy csomó mindent tud még.

Például természetes élőhelyet biztosít számos állat- és növényfajnak. Horvátország ez utóbbira kiváló példa. Az édesvízű Plitvicei Tavak és a Krka Nemzeti Park mellett ott vannak a Kornati szigetek, ahol a nemzeti park fontos része a tenger mélyén megbújó élővilág.

Krka Nemzeti park természetes élőhely.jpg

A Krka Nemzeti Park gazdag élővilága

A víz, pontosabban annak hiánya felelős gazdálkodásra is nevel. A Gazdálkodj okosan! társasjáték ötödik mezője még szankciók nélkül hívta fel a figyelmet a helyes vízgazdálkodásra, a horvát tengerpart mentén ciszternák építésével készültek a száraz időszakra. A ciszternák és kutak a városok szívébe épültek, nem ritkán a főtér kellős közepére, mindenki által könnyen elérhető helyre.

Hvar kőkút a főtéren.jpg

Ez a kőkút Hvar főterén terpeszkedik

A víz ezen túl energiát is ad. A vízerőművektől időben egy kicsit visszalépve gondoljunk csak a vízimalmokra, ahol a gabonát őrölték a vízenergia segítségével.

A víznek a szakralitásban is fontos szerep jutott. A keresztelő kutak vizében alámerítkezve a megkeresztelkedett az egyházi közösség tagjává vált. Horvátországban, a gazdagon díszített keresztelőkutakon nem ritkán horvát királyok alakja látható.

És hogy mit tud még a víz? Látványa, csobogása megnyugtat és elkápráztat. A vízparti naplemente nem véletlenül vált a romantika szinonímájává.

Ez eddig hat gondolat arról, hogy mit tud a víz, és még mindig nincs vége. A víz egyik legjobb tulajdonsága, hogy kiváló játszótárs. Kavicsot dobálni bele vagy a hullámaival játszani éppolyan jó, mint a tengeri orgonán ülni Zadarban és azt hallgatni, éppen milyen dallamot játszik.

További ötleteket arra, hogy mit tud még a víz, Facebook oldalunkon várunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr55872401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása