Horvátország világörökségi helyszínei

2013.06.20. 13:03

Szólj hozzá!

Horvátország hét világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, ezek közül hat kulturális, egy pedig természeti (Plitvicei Tavak Nemzeti Park) örökség. A Világörökség címet az UNESCO ítéli oda különböző kritériumok alapján. De lássuk, Horvátország mely nevezetességei kapták ezt a címet!

Diocletianus Palota, Split

Split Diocletianus palota világörökség.jpg
Split óvárosa a Szent Dujmó-katedrális tornyával

A római Diocletianus császár olyan jó érzékkel és ízléssel választotta meg nyugdíjas éveinek helyszínét, hogy az még az UNESCO bírálóbizottságát is meggyőzte: a hófehér brači márványból emelt palota a tengerpartra épült, fényét Egyiptomból hozatott gránit szfinxekkel emelték. Az idők során a palota beépült házakkal – ez ma Split óvárosa, ahol szűk sikátorok és kiszélesedő terek menték sorakoznak a római, középkori és reneszánsz időkből fennmaradt szebbnél-szebb épületek.

Dubrovnik óvárosa

Dubrovnik óvárosa a Diocletianus Palota komplexitásával vetekszik: 15. századi fallal körülvett területén egymás hegyén-hátán állnak itt a történelmi épületek, a Sponza Palotától kezdve a katedrálisig. A gazdag városállamnak bőven volt mit aprítania a tejbe, az egykori gazdagság ma is meglátszik a díszes épületeken, a szökőkutakon és nem utolsó sorban a várfal megerősítését szolgáló masszív erődökön. A rendre évszázadok óta Szent Balázs püspök vigyáz.

Dubrovnik óvárosa világörökség.jpgDubrovnik óvárosa egy madár szemszögéből

Plitvicei Tavak Nemzeti Park

Tizenhat, egymással vízesésekkel összekötött, teraszosan elhelyezkedő tó alkotja Horvátország legrégebbi és leglátogatottabb nemzeti parkját. A tavak körüli erdőkben és barlangokban barnamedve, farkas és számos madárfaj él. A tavak népszerűsége az illírek kora óta töretlen.

Szent Eufráziusz-bazilika és Poreč történelmi központja

Eufráziusz bazilika homlokzata világörökség.jpg

A Szent Eufráziusz-bazilika homlokzata

A sok dalmáciai világörökségi helyszín közt Poreč menti meg az Isztria becsületét. Az Eufráziusz-bazilika az 5-6. századi egyházi építészet remeke, jelentős bizánci beütéssel. Egy kora keresztény épületegyüttesről van itt szó, aminek valamennyi része, a templom, az átrium, a keresztelőkápolna és a püspöki palota mind nagyon jó állapot maradt fenn. A műemlék ráadásul szervesen illeszkedik Poreč óvárosába.

Trogir óvárosa

Trogir óvárosa világörökség.jpg
Trogir köveit egykor antik görögök koptatták

Középkori városka Trogir óvárosa, aminek utcaszerkezetre az ókori görög időket idézi (a várost görögök alapították). Ráadásul az egész egy apró szigetre épült, ami még különlegesebbé teszi. A reneszánsz paloták, a szűk sikátorok, a Szent Lőrinc-katedrális és a Karmelengo erőd 1997 óta élvezik a Világörökség védelmét.

Szent Jakab-székesegyház, Šibenik

A Szent Jakab-székesegyház 104 évig épült, Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac és Niccolò di Giovanni Fiorentino mestermunkájában az UNESCO ítészei 500 év elteltével sem találtak kivetnivalót. A Szent Jakab-székesegyház különlegességét az adja, hogy köveit ragasztóanyag nélkül illesztették össze, és ez a kupolára is igaz. A gótikus-reneszánsz épület külső falán 71 különböző, állítólag a néhai šibeniki polgárokról mintázott emberfej-sor fut körbe.

Stari Grad-síkság

Ez a félig kulturális, félig természeti örökség Hvar szigetén az első idelátogató görögök (i.e. 4. sz.) óta nem sokat változott. Az egymástól kőrakásokkal elválasztott téglalap alakú parcellák, az esővíz összegyűjtésére szolgáló csatornarendszer, a kőkunyhók, az olíva- és szőlőültetvények 2400 éve is ilyen formában léteztek, a fenntartható gazdálkodás eme formája ezért nehezen vonható kétségbe.

Stari grad mező világörökség.jpg

Petar Hektorović kastélya "modern" épületnek számít Stari Gradban

 

Még több Horvátországra vágysz? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr865370501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása