Madarat tolláról, Horvátországot a pénzéről...

2011.01.22. 14:18

Szólj hozzá!

Van még valaki, akinek Horvátország szűz terület? Ha így is van, ballagjunk el a pénzváltóba egy kis kunáért és máris kezdhetjük az ismerkedést az ország történelmével és műemlékeivel.

 

5 kunás bankjegy

Rajta Fran Krsto Frankopan (Frangepán Ferenc Kristóf) és Petar Zrinski (Zrínyí Péter) látható fej-fej mellett. Egymás sógorai voltak és mindketten részt vettek a Habsburg udvar elleni  Wesselényi-féle összeesküvésben, amiért halállal lakoltak. A bankjegy hátulján a varasdi vár látható.

 

10 kunás bankjegy

Juraj Dobrila portréja. A befolyásos püspök a horvát nemzeti identitás egyik fontos képviselője volt az Isztrián. A bankjegy hátsó oldala is az Isztriához köthető, itt látható a pulai amfiteátrum és Motovun alaprajza.

 

20 kunás bankjegy

A horvát függetlenségi törekvések nagy alakjának, Josip Jelačićnak az arcképe díszíti. Hátul a vukovári Eltz kastély látható és a Vukovár környékén feltárt ősi Vučedol-kultúra kultikus galambja.

 

50 kunás bankjegy

A horvát reneszánsz költője, Ivan Gundulić képe díszíti. Hátulján Dubrovnik alaprajza látható a Rektorpalota homlokzatával.

 

100 kunás bankjegy

Ivan Mažuranić horvát bán és költő látható rajta. Mažuranić sokat tett a horvát nyelv hivatalossá tételéért és az oktatás megreformálásáért. Arcképe mellett a legrégibb glagolita nyelvemléket, a Baška táblát láthatjuk. A bankjegy hátoldalán a rijekai Szent Vid-templom és annak nyolcszögletű alaprajza van.

 

200 kunás bankjegy

A két világháború közti karizmatikus horvát politikus, Stjepan Radić szerepel rajta. A szerb centralizációt ellenző politikust a belgrádi nemzetgyűlésen lőtték agyon. A bankjegy hátoldalán az eszéki egykori katonai főhadiszállás épülete látható, valamint az eszéki Tvrđa alaprajza.

 

500 kunás bankjegy

A horvát irodalom atyjaként számon tartott Marko Marulić látható rajta. A hátoldalát Split büszkesége, a Diocletianus Palota, valamint egy 11. századi horvát uralkodó alakja díszíti.

 

1000 kunás bankjegy

A horvát önállósodási törekvések híres alakja, a politikus Ante Stračević van rajta. Hátulján az első horvát király, Tomislav lovasszobra látható a zágrábi katedrálissal.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr342605015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása