Zadar és a Maraschino

2011.05.12. 10:49

Szólj hozzá!

Nem látogathat el az ember Zadarba úgy, hogy meg ne kóstolná az évszázados recept alapján készített híres cseresznyelikőrt, a Maraschinot. Az édes likőrt egy dominikánus szerzetes kísérletezte ki a 16. század elején. Alapanyaga a Dalmáciában, leginkább Zadar környékén termő marasca cseresznye.

A likőr ipari méretekben való készítése Francesco Drioli nevéhez fűződik. A 18. század közepén ő látott először fantáziát a likőrben és mindössze tíz év kellett ahhoz, hogy a Maraschino híre Európa szerte elterjedjen. Drioli ötlete volt a palack jellegzetes csomagolása is: az üveg fonott háncsburkolata ma is a márka elmaradhatatlan ismertetőjele. Az 1800-as évek elején megjelentek Drioli versenytársai. Köztük a Luxardo cég szentelt leginkább figyelmet a Marschinonak és alkalmazta annak egyedi csomagolását is. A likőrüzlet virágzott, az egyik legfontosabb importőr ország Anglia lett. 1911-ben a Luxardo család megépítette a gyár ma is álló épületét a kikötő mellett. A gyár neve Maraska lett, a II. világháborút követően Zadar akkori három legjelentősebb likőrgyárát államosították és Maraska név alatt vonták össze. A Luxardo család az államosítás után visszaköltözött őseik földjére, Olaszországba és új üzemet épített a Padova melletti Torregliában. Az olasz üzemben készített szesz ma Luxardo Maraschinoként ismert, a zadari pedig Original Maraschino Zadar néven kerül a boltokba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr512897802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása