Knin vára

2012.11.20. 19:06

Szólj hozzá!

Horvátország egyik legjelentősebb középkori várához másfél órát kell utaznunk Šibenikből. Knin ősi város, a felette magasodó vár már messziről impozáns látványt nyújt, masszív védőfalai és bástyái nem hagynak kétséget afelől, hogy komoly erődítménnyel van itt dolgunk.

Knin vára.jpg
Knin várát nem aprózták el

A 9. században épített várhoz félórás sétával jutunk fel – jól jön ilyenkor a šibeniki erődökön tett bemelegítés. Knin számos horvát király – köztük Zvonimir – székhelye volt a középkorban, a várat sokan, többször átépítették. Ma öt részből áll, jókat lehet a falakon sétálni, a kilátás pedig egyenesen pazar: az egyik oldalon a városra és a mögötte emelkedő hegyekre látunk, a másik oldalon, a mélyben, a Krka folyó kanyarog.

Krka folyó Knin.jpgA Krka Kninnél

A szárnyas oroszlánnal őrzött kapun (Velence keze egészen eddig nyúlt) 20 kunáért léphetünk be, ha nem vigyázunk, némi felárért egy sólymot is rögtön a nyakunkba ültetnek. A várban van Knin múzeuma is, néprajzi gyűjteménnyel és ajándékbolttal, és van itt egy nagyszerű étterem is nyitott terasszal (innen is pazar a kilátás!) és napi menüvel (60 Kn).

Knin vára várudvar.jpg
A várudvarban rendezik a Zvonimir Napokat is

A várban tett látogatás után érdemes még legalább egy fagylalttal megtámogatni ezt a hamvaiból már számolni is nehéz, hányszor feltámadt dalmát várost; Knin ugyanis a szerbhorvát háború után újra talpra állt és egész kellemes hely lett utolsó látogatásom óta. Zvonimir király utcája (Kralja Zvonimirova) is ébredezik lassan csipkerózsika álmából, éppen sétálóutcává alakul át, új járdával, kávézókkal, teraszokkal.

Horvátországból sosem elég! Látogass el Facebook oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr414917035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása