Tito szigete

2011.05.12. 10:58

Szólj hozzá!

Titóról sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy ne tudta volna, hogyan kell habzsolni az életet, biztos nem. A partizánvezér-marsall-elnök-diktátor Jugoszlávia első embereként egy huszárvágással kisajátította magának a Brijuni-szigeteket (olaszul Brioni) és itt rendezkedett be a nyárra. Minden évben legalább négy, de inkább 6-7 hónapot töltött külvilágtól elzárt rezidenciáján, vadászgatott, élvezte a tengeri levegőt. Tito kitűnően zongorázott és táncolt, három nyelven beszélt folyékonyan és imádta a szép nőket. Villáját Krasnica (egykor Vanga) szigetén építtette fel, ehhez tartozott egy gyümölcsös és egy kisebb szőlőbirtok.

Közben persze az államügyekről sem felejtkezett el, Brijuni vendéglistáján királyok, államférfiak, diplomaták és delegációk sora szerepelt, vendége volt többek közt Margaret Thatcher, Willi Brandt és Indira Ghandi. A politikusokon kívül filmcsillagokat (például Elizabeth Taylort, Richard Burtont, Gina Lollobrigidát, Sophia Lorent), írókat, művészeket is szívesen látott.

Brijuni fénye mára nem megkopott, csupán másként csillog. Tito halálát követően a szigetcsoportot kulturális és történelmi értékeire hivatkozva nyilvánították nemzeti parkká. Ezáltal Brijuni közel három évtized elteltével megnyílt a földi halandók előtt is.

Brijuni ma hajókirándulás keretében látogatható. A hajók a Pula melletti Fažanából indulnak a helyi turistairoda szervezésében (júliusban és augusztusban 210 Kn a jegy). A szigeten kisvonat szállítja a turistákat a főbb látványosságokhoz, de aki ragaszkodik az exkluzivitáshoz, a volt jugoszláv elnök 1953-as Cadillacjét is igénybe veheti némi ellenérték fejében. A titói időkre a Cadillecen kívül a Tito kiállítás emlékezik rengeteg fotóval és dokumentummal. Veli Brijunin szafaripark is van elefántokkal, zebrákkal, lámával, ezek mind az ex-elnök gyűjteményébe tartoztak egykor. A nem honos állatok a külföldi politikusok ajándékaként érkeztek a szigetre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr632897831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása