Vonattal a horvát tengerpartra

2011.06.01. 11:06

2 komment

Fontos a pozitív gondolkodás. Ennek fényében Horvátországban vonattal közlekedni nem probléma. Sokkal inkább kihívás.

Zágrábig még minden jól megy, a Kvarner meg a Maestral vonatok szépen összeszedik a népet a Budapest-Nagykanizsa vonalon, a Kvarnerhez még hozzácsapódnak a nyugat-magyarországi utasok a Corvinusról, így vonatoznak együtt tovább, a tenger felé.

Gyékényes, határállomás. Jön végig a vonaton a magyar határőr, majd a magyar vámos. Majd a horvát határőr, majd a horvát vámos. Tiszta szerencse, hogy kevés az utas. Elvámolnivaló sem akad nagyon.

Robogás tovább, be a zágrábi főpályaudvarra. Itt, Zágrábban nyergelnek át sokan a buszra (bahh..!!). Csak kevesek kiváltsága az a nemes kitartás, hogy vonattal folytassák tovább. 

Összehasonlításképpen néhány utazási információ:

Zágráb → Rijeka: 3 vonat van naponta, ebből az utolsót érjük el magyarországi csatlakozással. A menetidő 3 óra 54 perc, 96,60 kunáért. Buszból naponta több, mint tíz van Rijekába, a menetidőből másfél órát spórolunk a buszos művelettel.

Zágráb → Zadar: még izgalmasabb kombináció, vonattal Kninben át kell szállni, így minimum 6 óra 43 perc a menetidő, plusz az az idő, amit még Kninben eltöltünk. (Knin szép város amúgy.) Ugyanezt a Zágráb-Zadar távolságot egy valamirevaló busztársaság 3-3,5 óra alatt ledarálja az autópályán 100-138 kunáért (a vonatjegy 160 Kn körül van).

Van azért egy másik kedvencem, ez a kishatárforgalmi vonatozás. Minden évben nekifekszem, hogy most aztán addig csűröm-csavarom, hogy csak leküzdöm azt a pár kilométeres távolságot, ami egy horvát és egy magyar határváros között fekszik, de csak nem sikerül. Tavaly Varasdról tettem egy erőtlen kísérletet, hogy este átjussak Nagykanizsára. Murakeresztúrig jutottam, itt aztán megállt a tudomány este 9 órakor. A Pécs-Magyarbóly-Eszék vonal legalább ennyire jól szervezett.

De térjünk vissza a horvát vasúthoz. A zágrábi, eszéki és rijekai vasútállomás még kulturált, a spliti kívülről nagyon necces, belülről már felújították. A zadari vasútállomás atomtámadás utáni állapotot tükröz, szerencsére a buszállomás közvetlen közelében van, így még van időnk menekülőre fogni. A vonatok… oké, de ha már sokat utaztál korábban a német vasúttal, akkor mindenképpen válts buszra Zágrábban.

És most már nem marad más hátra, mint megnézni a menetrendet és az árakat… 

Horvátország csupa kaland! Nem hiszed? Akkor látogass el Facebook oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr552948172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexandra Szepessy 2013.06.26. 15:42:40

Szia! Egy kérdésem lenne mi Budapestről mennénk Splitbe vonattal átszállás nélkül, de még nincs szállásunk foglalni meg nem szeretnénk, kérdésem a következő, h fogunk találni szállás helyeket vagy célszerűbb előbb online foglalani! Válaszokat előre is nagyon köszönöm :-)

Isztranauta · http://www.isztranauta.hu/ 2013.07.01. 08:41:36

Szia! Lehet helyben is talalni szallasokat, csak a hosszu utazas vegen alig varja mar az ember, hogy vegre csobbanjon, es ne szallaskeresessel kelljen bibelodni. A foszezonban sok apartmant nem adnak ki egy-ket ejszakara, szoval osszessegeben szerintem erdemes indulas elott szallast foglalni.
süti beállítások módosítása