Személyhajóval az Adrián

2011.07.08. 13:00

Szólj hozzá!

Katamaránnak vagy brzobrodnak (gyorshajó) hívják azokat a hajókat a horvát tengerparton, amik autókat nem, csak utasokat szállítanak. Ezek a hajók nagyvárosokat kötnek össze egymással vagy egy-egy sziget fő üdülőhelyével, ahol a kikötők a város központjában vannak, ezért az autó nem fog hiányozni.

A Kvarner-öbölben Rijekából Cresre és Mali Lošinjra, Pag (Novalja) és Rab szigetére juthatunk el ilyen hajókkal. Ezek a Jadrolinija járatai, a Rapska plovidba társaság „Maslina” (olajbogyó) nevű hajója Rab város és Lun között jár. A névválasztás nem lehet véletlen, a Pag sziget legészakibb szegletében fekvő Lun leginkább olajfaültetvényeiről híres, állítólag ezer évnél idősebb fák is élnek errefelé. A „Maslina” szezonban (jún. 6 - szept. 19.) minden nap közlekedik, július 1-től szeptember 9-ig pedig kedden, csütörtökön és pénteken naponta háromszor is útnak indul.

A Pula – Mali Lošinj – Zadar hajójárat hetente ötször közlekedik (kedden és csütörtökön nem). Reggel 7-kor indul és dél felé ér be Zadarba, 100 Kn a jegy ára. Mali Lošinj épp félúton van (két és fél óra és 50 Kn). Útközben kisebb szigeteket érint (Ilovik, Silba).

Dél-Dalmáciában is kijut a (ha)jóból, Splitből Hvar szigetre (Hvar, Jelsa), a Brač szigeti Bolba, és Korčulára (Vela Luka) jutunk.

És hogy mit kell még tudni a hajókról?

  • gyerekeknek 3 éves korig ingyenes az utazás, bizonyos járatokon a gyerek egyéves koráig a szülők ölében, 1 és 3 éves kor között előre foglalt, külön jeggyel utazik.
  • míg a kompjáratokon van gyerekjegy (3-12 évig), a gyorshajón a gyerekek után is teljes árat kell fizetni
  • 20 kg csomagot ingyenesen vihetünk magunkkal
  • háziállatot vihetünk (kutyát szájkosárral, macskát, madarat megfelelő szállító doboz)
  • a hajók kapacitása kb. 300 fő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr673050214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása