Zágráb híres utcái

2011.11.17. 16:12

Szólj hozzá!

Ha a Jelačić teret előszeretettel hívják a horvát főváros szívének, akkor az Ilica kétségkívül a szívbe vezető fő ütőér. Mozgalmas sétálóutca ez, ahol a boltokba vagy a piacra siető tömegek útját villamosok keresztezik.

Az Ilica bevásárlóutcává válásának története 1879-ben kezdődött, amikor a bécsi Carl Kastner és Hermann Öhler áruházat nyitott az utcában. Többszöri költözködést követően az áruház a 4. szám alatt talált otthonra, ma Nama áruházként ismert.

A 14-es szám alatt van Zágráb legrégibb szállodája. 1827-ben épült, kezdetben „Az osztrák herceghez” nevet viselte, ebből lett később a ma is használt Hotel Jägerhorn. Az Ilicán volt Zágráb első sörfőzdéje és itt van a sikló alsó állomása is. A 15-ös szám alatt a Kraš Csokoládé bárja rendezkedett be, mellette a Tošo Dabac Archívum található.

Sikló alsó állomása Zágráb.jpg

A sikló alsó állomása az Ilicán

Az Ilica riválisa az ugyancsak a Jelačić térről induló, a hegyre felfutó Tkalčićeva, amit a helyiek csak Tkalčának becéznek. Kis üzletek, bárok és kávézók sorakoznak itt, és mivel az utca enyhén lejt, ha jól választunk teraszt, mindent beláthatunk. A zágrábi éjszaka pillangói is itt gyülekeznek, a Cica bar nevű kocsma házi rakijákkal és bizarr berendezéssel vár, itt van a Melin szórakozóhely és az angol pub hangulatú Oliver Twist figyelemreméltó sörválasztékkal.

Tkalciceva utca Zágráb.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr663390136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása