Blitva: eszik vagy isszák?

2014.06.30. 15:40

Szólj hozzá!

Volt már szó ezen a blogon burekről és baškotiniről, most ismerkedjünk meg a horvátok egy másik nagy kedvencével, a blitvával. Különösen a tengerparti éttermek menüjén találkozhatunk ezzel a körettel, nem ritkán főtt tört krumplival keverve.

blitva.jpg

A Coolinarika rakottasan gondolta tovább a blitvát

A blitva, magyarul mángold már az 5-6. században kedvelt ételnek számított a Földközi-tenger vidékén. Egy kínai kelhez hasonló leveles növényről van szó, ami ízében leginkább a spenóthoz hasonlít. Az elkészítése roppant egyszerű, rövid főzés után a lecsöpögtetett leveleket olívaolajjal locsolják meg és általában halételekhez kínálják.

A fiatal horvát séfek azonban nem elégednek meg ennyivel: a mángold virágkorát éli, és pitékben, olasz tészták tetején, vagy halakba töltve köszön vissza a tányérunkon. A blitva újra felfedezésében az is szerepet játszik, hogy ez az egyszerű növény nagyon egészséges: A és C-vitamint tartalmaz, valamint tele van pektinekkel és értékes szerves savakkal (pl. oxál- és almasav). Kell ennél több egy jó kis körethez?

Egy nyaralás Horvátországban szintén nagyon egészséges tud lenni!

Látogass el Facebook oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr566457961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása