Ki volt Nikola Tesla?

2010.11.05. 11:18

Szólj hozzá!

Kevesen tudják, hogy ki volt valójában Nikola Tesla, holott a világ egyik legjelentősebb fizikusáról és feltalálójáról van szó. Sokaknak a név hallatán a csehszlovák TESLA lemezjátszó ugrik talán be, azonban ez esetben a TEchnika SLAboproudá név rövidített változatáról van szó…

Nikola Tesla a mai Horvátország területén, Smiljanban született 1856-ban, egy szerb családban. Középiskolába Karlovacon járt, felsőfokú tanulmányokat Grazban, majd Prágában folytatott, az egyetemet azonban nem fejezte be. 1881-82 között Budapesten, a Puskás Tivadar alapította telefonközpontban dolgozott. Innen Párizsba ment és a Continental Edison Company-nál vállalt munkát. Elektromos készülékeket fejlesztett, megalkotta indukciós motorját. 1884-ben Amerikába utazott, hogy közvetlenül Edison mellett dolgozhasson.

Tesla és Edison elképzelései azonban rövidesen elváltak egymástól: Edison az egyenáram, Tesla a jobban szállítható váltóáram híve volt. 1885-ben Tesla saját céget alapított és váltóárammal működtetett motorok és generátorok gyártásába kezdett. A gyakorlat az ő elméletét igazolta. 1891-ben felfedezte a Tesla-tekercset, amit széles körben lehetett alkalmazni az elektromos eszközökben. Tesla és Edison vetélkedése tovább erősödött, amikor találmányainak jogát Tesla eladta a Westinghouse Electric Company-nak. Az 1893-as chicagói világkiállítás világítását, valamint a Niagara-vízesésre épített vizierőmű pályázatot már Westinghouse-Tesla felállásban nyerték el (1895).

Tesla számos más területen végzett kísérleteket: távirányítással, elektromágnesességgel, energia- és adatátvitellel foglalkozott. Vizsgálta a repülés lehetőségeit, a radar az ő elméletén alapszik. Nagy hatású sugárfegyvert tervezett. 1896-ban szabadalmaztatta a rádiókészüléket. Elsőbbségét a rádió feltalálásában csak hosszadalmas bírósági eljárás során sikerült bizonyítania Guglielmo Marconival szemben, aki két évvel később rukkolt ki ugyanezzel a találmánnyal, és akit fizikai Nobel-díjjal jutalmaztak érte. A bírósági ítéletet követően a rádió feltalálásának elsőbbségét visszavonták Marconitól.

Nikola Tesla elszegényedve, 1943-ban halt meg egy new york-i hotel szobájában. Halálát követően az FBI valamennyi kutatási anyagát lefoglalta. Ezek közül csak néhány anyag került vissza Tesla családjához, a többi nyom nélkül eltűnt.

A mágneses indukció nemzetközi mértékegysége a feltaláló nevét viseli ( T, tesla). A fizikus örökségét a belgrádi Tesla Múzeumban őrzik.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr892425443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása