Kik voltak a bánok?

2011.01.08. 14:54

Szólj hozzá!

A bán szó Baján avar uralkodó nevéből származik. A bánok a középkori Magyar Királyság király által kinevezett tisztviselői voltak, akik egy adott területet, az úgynevezett bánságokat igazgatták. A király, a nádor és az országbíró után ez volt a legfőbb méltóság. Bánjai jellemzően a középkori Horvátországnak és a Magyar Királyság déli határterületeinek voltak. A bánok széles jogkörrel rendelkeztek, veszély esetén hadat gyűjthettek előzetes királyi engedély nélkül, őket illette a nyestbőr adó és pénzt is verethettek.

A hazánkban legismertebb horvát bánok sora Bánk bánnal kezdődik. A II. András király uralkodása alatt élt Bánk bán Zala megye ispánjából lett horvát-szlavón bán, majd nádor. Hunyadi Mátyás házasságon kívül született fia, Corvin János négy évig viselte a báni címet. A híres horvát bánok sorát a legendás törökverők, Nádasdy Tamás, a két Zrínyi Miklós (a szigetvári hős és unokája, a költő) és Zrínyi Péter folytatják. De ne feledkezzünk el a Horvátországban nemzeti hősként tisztelt Josip Jelašićról sem, akit a horvát szábor választott bánná 1848-ban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr62569684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása