A horvát divat titánjai

2011.02.22. 17:55

Szólj hozzá!

A horvátok imádják a divatot. Hordani is, csinálni is. Rengeteg fiatal tervező próbálgatja oroszlánkörmeit, sokuk külföldön tanulta a mesterséget. A befutott tervezők is fiatalok, első lépésük saját boltot nyitni Zágráb belvárosában. Egyik kedvencem az Etna Maar, a márka mögött egy Adrijana Subotić Pjajčik nevű hölgy áll, aki azon felül, hogy hihetetlen kötött cuccokkal áll elő, két éve megnyert egy etno divatversenyt (Croatian Etno Creation 2009). Luka Grubišić New Yorkban tanulta a mesterséget, ami olyannyira jól sikerül neki, hogy pár éven belül egy bizonyos Oscar de la Renta műhelyében találta magát. Fantasztikusan szép ruhákat tervez, saját kollekciója LukA néven fut.

A horvát divat fenegyereke manapság kétségkívül Zoran Aragović, a Bite My Style márka atyja. John Galliano és Vivienne Westwood nyomdokaiban garantál meghökkentést a neves divatshow, a Cro A Porter kifutóján. A Milánóban tanult, huszonéveit taposó Juraj Zigman ruhái és kiegészítői szintén „színes egyéniség”-re szabottak. Hozzájuk képest az I-GLE le sem tagadhatja, hogy két hölgy a kitalálója. Az I-GLE ruhái jóval visszafogottabbak, ugyanakkor nőiesek és játékosak.

Sok horvát dizájner szárnypróbálgatása az eszéki Fashion Incubator nevű divateseményen kezdődik. Itt fiatal tervezők mérik össze tehetségüket, a győztes pedig a 10.000 kunás pénzjutalmon kívül meghívást kap a horvát divat Mekkájába, a Cro A Porteren való részvételre. És bár a horvát divat központja Zágráb, az igazán befutott tervezők boltjaikon keresztül Rijekában, Dubrovnikban és Splitben is igyekeznek jelen lenni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr22681188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása