Isztria ABC

2011.06.19. 14:12

Szólj hozzá!

A

Az Annale kiállítást évente, Porečben rendezik meg, az Isztriai Tartománygyűlés épületében. A kiállítás kortárs képzőművészeti alkotásokra koncentrál, ezeket tekinthetjük meg az évszázados, stukkókkal és freskókkal díszített termekben.

B

A batana jellegzetes, lapos fenekű csónak Rovinjból. Évszázadokon át ezt használták errefelé a halászok.

 

 

C

A Croatia Open rangos teniszverseny Umagban, immár 22 éve. A tíz napos esemény alatt minden a teniszről szól – írhatnánk, pedig nem egészen. A torna kísérőrendezvényei, a Party Umag és az Istra Gourmet Fesztivál legalább ennyire népszerűek.

Č

Čripnja vagy peka a neve annak a fedett cserépedénynek, amiben hamu alatt fő az étel az Isztrián. Bárányhús, gomba, hal vagy polip egyaránt jól megfér az edényben, elkészítésük azonban valódi szakértelmet kíván.

I

Az Isztriai-félsziget az őslakos illír eredetű istrii törzsről kapta a nevét. Az illírekről sokat nem tudni, ami ismeretes, azt az őket leigázó rómaiak vetették papírra.

L

Jellegzetes épületelem az Isztrián a lopica, a fedett, három oldalról nyitott előtér. A leginkább kis középkori templomokhoz csatolt loggia-szerű építmény tetejét oszlopok, tehetősebb gyülekezet esetén angyalszobrok tartják.

O

A nagy becsben tartott olívaolaj az Isztria elengedhetetlen kelléke. Egyes termelők a borutakhoz hasonlóan olívaolaj-utakat szerveznek, itt a kóstoláson kívül megtudhatjuk az olajkészítés csínját-bínját.

T

Ha az Isztriáról van szó, nem mehetünk el a truffle mellett szó nélkül. Pedig bizonyára sokszor megtettük már, ellentétben azokkal a kutyákkal, akiket kifejezetten ennek a földalatti gombafajtának a kiszimatolására képeztek ki. A szarvasgomba olyannyira népszerű, hogy ősszel fesztivált is szentelnek neki.

V

Y

Az isztriai ipszilon a félszigetet lefedő autópálya neve. Az Y-ra keleten az Učka alagúton, nyugaton a Mirna-hídon hajhatunk rá, két vége Kanfanarnál találkozik, és innen fut le délre, Pulába. Az autópálya építése jelenleg is folyik, bizonyos szakaszain már fizetni kell. 

Az F mint Facebook kimaradt! Facebook oldalunkon még több érdekességet találsz Horvátországról!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr902997357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása