Pihenőhelyek útban a horvát tengerpartra

2011.07.27. 14:19

Szólj hozzá!

A horvát tengerpart a magyar határtól még a legszerényebb számítások szerint is minimum 4-5 óra, nem beszélve az Isztriáról vagy a dalmát tengerpartról. A következőkben azokat a helyeket szedtük össze, ahol érdemes kicsit megállni és megpihenni. Ne felejtsük, a nyaralás már utazás közben elkezdődik!

Isztria

Plomin fjord

Opatija felől a 66-os úton dél felé autózva érjük el ezt a fjordot. A szintén Plomin nevet viselő, mára elhagyatott falu innen 3 kilométerre fekszik. Az út mentén kávézó áll: itt az ideje megállni és élvezni a lélegzetelállító kilátást a teraszról. A fjord mélyén a hőerőmű kéménye elcsúfítja ugyan a látványt; inkább a Kvarner-öböl kékjére koncentráljunk.

Lim fjord

A csatornaként vagy fjordként emlegetett Limski kanal Rovinjtól északra, 20 perces autókázásra fekszik. Több mint 10 km mélyen nyúlik be az Isztria testébe. Része annak a 35 km hosszú kanyonnak, ami egészen Pazinig húzódik. Két oldalát magas falak övezik, egykor kalózok búvóhelye volt. (fotó: www.istra.hr)

 


Dalmácia

Karlovac

Karlovac könnyen megközelíthető az autópályáról és parkolni is egyszerű. A „vizek városaként” emlegetett település három folyó találkozásánál fekszik, kellemes sétát tehetünk a Kupa partján vagy a fő attrakciónak számító csillag alakú óvárosban. Nagy meglepetésekre ne számítsunk, a város lassan éled újra a háború viszontagságaiból.

 

 


Senj vára

A žuta lokvai lehajtótól még kb. 25 kilométer Senj, közben ízelítőt kapunk a Vratnik-csúcsból – már ezért megérte letérni az autópályáról. Senj vára, a Nehaj erőd, hírhedt kalózfészek volt egykor.

Vranai-tó

Zadar és Šibenik között fekszik Horvátország legnagyobb tava, a Vransko jezero. A tó és környéke természetvédelmi terület, egyedülálló madárvilággal. A tó keleti oldalán, egy Kamenjak nevű kis dombon kilátóteraszt alakítottak ki, ahonnan az egész tavat, a tengerpartot és a Kornati-szigeteket belátni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr223104406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása