A baškotini receptje mindig is izgatta a fantáziámat, na de kiét nem. Az elmúlt pár évszázadban, míg odakint járványok, háborúk és egyéb történelmi viharok pusztítottak, Pagon, a bencés kolostor falai között az apácák szépen eldolgozgattak egy titkos sütikén. Az ember fantáziája persze rögtön beindul, lenne némi pikantériája a zadari barátok Maraschinojával való csendes rivalizálásnak, de maradjunk a tények talaján.
Az apácák megalkottak egy olyan aromás kekszet, aminek receptjét azóta is hétpecsétes titokként őrzik, és aminek elkészítésére századok óta sokan tesznek erőtlen kísérletet. Közéjük tartozom én is. Az űrturizmus korában én ezt a kihívást állítottam magam elé.
Az eredeti baškotini paški – vagyis pagi – kell, hogy legyen, ugyanakkor a recept keresése közben csupa rapski – vagyis Rab szigeti – verzióba botlani. (Mondom, a recept sokak, a szomszédos Rab lakóinak oldalát is fúrta.) Én ezzel a verzióval indítok holnap.
A recept úgy szól, hogy a mandulát előző nap forró vízbe kell tenni és úgy meghámozni. Mákom volt (ez nem kell bele), mert a boltban hántolt mandulát is találtam, így ezzel már nem kellett vesződnöm.
fotó: coolinarika.hr
Vajon az enyém is ilyen lesz?
Nézd meg itt, milyen lett a baškotinim!