Szárnyas oroszlánok Horvátországban

2012.08.26. 16:44

· 1 trackback Szólj hozzá!

Az Adria partján csak úgy hemzsegnek a szárnyas oroszlánok. Kis odafigyeléssel kiszúrhatjuk őket városkapukon, falakon és bástyákon az Isztriától Dalmáciáig.

szárnyas oroszlán Hvar szigetén.jpg

Szárnyas oroszlán Hvaron, a Spanyol-erőd falán

Hogy hogyan kerültek a szárnyas fenevadak Horvátországba? A szárnyas oroszlánok útja Alexandriából indult, Egyiptom híres kikötővárosából. Itt térített Szent Márk evangélista, az egyiptomi kopt ortodox egyház alapítója. A szárnyas oroszlán az ő szimbóluma volt. Egy állítólagos legenda szerint aztán a 9. században Szent Márk ereklyéit ellopták a velenceiek és Velencébe szállították. Innentől fogva lett Szent Márk a városállam védőszentje, a szárnyas oroszlán pedig Velence jelképe.

Zadar szárnyas oroszlánja.jpg

Egy szép példány Zadarban, a szárazföldi kapun

Így aztán ahová az elkövetkezőkben a velenceiek betették a lábukat, a szárnyas oroszlán is megjelent. Találkozhatunk vele Zadarban, Splitben vagy éppen Cres szigetén, hosszú mancsa még Dubrovnikig is elért. Igaz, itt párszor jól a körmére koppintottak.

Még többet szeretnél megtudni a Horvátországról? Csatlakozz hozzánk a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr734733107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.27. 11:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása