Horvátország leg-jei 1

2010.12.25. 14:30

Szólj hozzá!

▪ Horvátország legrégebbi patikája

Dubrovnikban, a ferences kolostor patikája bizony elég koros, 1317-ben nyitották meg. Ezzel pár év előnyre tett szert Zágráb legöregebb patikájával szemben, ami 1355-ben épült. A dubrovnikiban ma múzeum működik régi fűvészkönyvekkel, edényekkel.

▪ A legjóképűbb horvát színész

Goran Višnjić. Ismerős? Naná! A šibeniki születésű színész már népszerű volt hazájában, amikor egy amerikai ügynökség felfedezte. A tengerentúlon először az Átkozott boszorkák című filmben tűnt fel, majd megkapta Dr. Luka Kovač szerepét a Vészhelyzetben. Ekkor zártuk igazán a szívünkbe. Višnjić számos horvát filmben is játszik.

▪ A legtitkosabb horvát recept

Pag szigetén, a Szent Margit benediktánus kolostor apácái sütik a baškotini névre hallgató teasüteményt. A fűszeres csemege receptje szigorúan őrzött, eddig csak gyenge utánzatai születtek. Ha szeretnénk megkóstolni, akkor irány Pag városa, a Jose Felicinović utca!

▪ A legrégebbi horvát nyelvemlék

Glagolita nyelven íródott és a Krk szigeti Baškában találtak rá, innen az elnevezése: Bašćanska ploča, vagyis baškai kőtábla. 1200 körül készült, eredetijét a zágrábi Strossmayer Galériában őrzik.

▪ A legrégebbi világítótorony

Savudrijában található, a szlovén határ közelében, Umagtól 9 km-re. Ez a legrégebbi világítótorony az Adrián. 1818-ban épült.

▪ A legrettegettebb horvát sziget

Rab szigetétől mindössze néhány kilométerre fekszik Goli otok, Titó rettegett lágere. Neve beszédes, magyarul kopár szigetet jelent. A Jugoszlávia legsötétebb időszakában idehurcolt emberek leírhatatlan szenvedéseket éltek át a szibériai mintára kialakított büntetőtáborban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isztranauta.blog.hu/api/trackback/id/tr862538471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása